CultuurBewust.nl | Jochem Myjer in De Rust Zelve: Een volslagen idioot, maar onoverwinnelijk... - CultuurBewust.nl

Jochem Myjer in De Rust Zelve: Een volslagen idioot, maar onoverwinnelijk…

Door:  | 
25/11/2008

Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk wordt er stoom afgeblazen in De Rust Zelve, de nieuwste theatertour van de Leidse cabaretier Jochem Myjer. Terwijl het publiek in spanning nog de laatste woordjes wisselt voordat de lichten doven, trekt Myjer plotsklaps met oorverdovend geweld alle aandacht naar zich toe.

Die aandacht weet hij de volle anderhalf uur te behouden. Als een ervaren cabaretier wisselt hij zijn rappe grappen af met vertederende liefdesliedjes voor zijn zwangere vriendin. Voor haar heeft hij niets meer dan lovende woorden over, terwijl hij zijn familieleden een voor een door het spreekwoordelijke slijk haalt. Zijn incontinente oma, de alsmaar wisselende ringtone van zijn vader, zijn rokende moeder en zijn paard…eh zus. Allen passeren ze de revue. Door ze als types te presenteren, kan Meyer een van zijn beste kwaliteiten, stemmetjes, ook in deze show verwerken. Uit Adéhadé en YEEE-HAA! komen diverse personages nog even om de coulissen gluren. Anderen, zoals de foute grappenmaker Bob de bloemenman en de lieve maar oerdomme Ariël, zijn gloednieuw en beter dan ooit.

Myjers kleding vloekt zoals gewoonlijk bij de achtergrond, die niet alleen vrolijk is, maar ook erg functioneel. Licht- en geluidseffecten maken van De Rust Zelve een spannend spektakel, vol verrassingen. Het publiek zit geen moment stil. Het ene moment ligt men krom van het lachen, het andere moment vliegt iedereen van schrik een halve meter de lucht in
Gedurende de voorstelling laat Jochem doorschemeren waar hij de grootste hekel aan heeft en wat hij het allerliefste doet. Hij is blij dat hij is hersteld van de ziekte Pfeiffer (geen grap), zodat hij weer ongegeneerd kan bewegen. Zelfs tijdens het tanken, waarbij je vaak toch zeker drie minuten stilstaat…

De interactie met de schouwburgbezoekers zorgt ook voor hilarische momenten, vooral als blijkt dat de cabaretier in nog geen uur tijd een Pavlovreactie kan ontlokken aan zijn eigen publiek.
De Rust Zelve mag als titel van de nieuwste tour bij de grote fans misschien ietwat tegenstrijdig in de oren klinken, het is een hoogtepunt in de energieke carrière van de Leidse grappenmaker. Myjer rent, springt, trilt, trommelt, lacht, danst en verwondert…

Deze recensie werd op 25 november 2008 ook gepubliceerd op www.theatercentraal.nl

CultuurBewust.nl is de belichaming van mijn twee missies. Ten eerste wil ik jongeren gedurende hun studietijd kennis laten maken met de journalistieke praktijk. Door artikelen te schrijven bouwen de studenten een portfolio op, waarmee ze na het afronden van hun studie een potentiële werkgever kunnen verbluffen.
Ten tweede zou ik graag zien dat jongeren meer zouden participeren in het Nederlandse cultuuraanbod. Door een kijkje te geven achter de schermen van de Nederlandse cultuur door middel van interessante artikelen, geschreven door leeftijdsgenoten, hoop ik dat te bereiken.

 

Wat: De Rust Zelve | Waar: De Veste, Delft | Wanneer: 15 november 2008 |