CultuurBewust.nl | Allennig III: Luisterliedjes tussen hoop en berusting - CultuurBewust.nl

Allennig III: Luisterliedjes tussen hoop en berusting

Door:  | 
28/04/2009

De zomer is aangebroken in het werk van Daniël Lohues (1971). Na Allennig en Allennig II – de winter en de lente – ligt de nieuwste cd Allennig III van de Drentse kleinkunstenaar in de winkels.

Lohues, die in 1997 doorbrak met het nummer ‘Op fietse’ van zijn toenmalige formatie ‘Skik’, staat sinds 2006 ‘allennig’ (Drents voor alleen) op de bühne. Met dit derde deel is de troubadour hard op weg met het voltooien van zijn vierluik van luisterliedjes over zijn geboortestreek (rond Erica), haar bewoners en hun doen en laten. Het laatste deel, de herfst, moet volgend jaar uitkomen.

Allennig III beschrijft het verloop van een zomerdag op het Drentse platteland. Die begint in alle rust en tevredenheid met gitaarliedjes over velden in de vroege ochtend; de zomers uit Lohues’ jeugd. Toch neemt de melancholie en de berusting toe met het verstrijken van de nummers. De gitaar krijgt gezelschap van een piano en steeds vaker zit er iets van teleurstelling in de liedjes. Stel joe veur, wat was der gebeurd/As ‘t anders gaon was. Ook het geloof is de van oorsprong katholieke Lohues onderweg kwijt geraakt. En van alles an de hemel/Geleuf ik allen’ nog in de moane.

Toch is er soms ook plaats voor zacht optimisme. Een vogeltje dat op een zomermiddag per ongeluk het huis binnenvliegt en vervolgens niet zomaar meer de weg naar buiten vindt. Het beestje vliegt constant tegen een dicht raam op.‘t Was hum vast ooit ok zegt/Knoop joe dit goed in de veren/Nooit stoppen met probeern/Want opiens ja daor had ‘e het/En hij fladderde deur ‘t lösse raam/naor buuten hen/Ok hier zie’j weer an/je kunnen je hiel mal bezeren/Mar nooit stoppen met probeern.

Allennig III telt daarnaast een aantal prachtige kleine verhaaltjes. Zoals ‘Denk dat ik toch mar nie kom’, over een stelletje dat uit elkaar is. Zij heeft een nieuw vriendje, maar hij is nog niet over haar heen. Een uitnodiging voor haar feestje slaat hij, zich bewust van de consequenties, daarom af. Ik denk dat ik toch mar nie kom/Want dat word weer veuls te leuk/en juust daorom/De pleister komt der zo/te langzaam af/Veur in ien keer roppen/waarn we te laf.

Ook op dit album houdt Lohues een pleidooi voor zijn streek. Hij wijst er nog maar eens op dat ‘ten oosten van de iessel’ de halve wereld ligt. En ook de angst voor de oprukkende bebouwing blijft. Vroeg hij eerder in ‘Beste Koningin’ aan de Majesteit of het platteland gewoon plat mocht blijven, inmiddels ziet Lohues de horizon naderen en beseft hij dat die ontwikkeling niet te keren is. Hij kan alleen nog opmerken: Alle eeuwen hebben der welken zegt/Beweging kan ok/achteruutgang weden.

Lohues levert met Allennig III geen onverdeeld vrolijke zomerplaat af, maar wel liedjes tussen hoop en berusting die in hun eenvoud elke keer mooier worden. Diepzinnig, maar nooit hoogdravend. De winter en de lente zijn dan wel voorbij, de herfst staat al voor de deur.

Marijke de Vries (1987) behaalde in 2008 haar Bachelor Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht en schrijft momenteel haar scriptie voor de Master-opleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2008 schreef ze voor 'Observant', de Maastrichtse universiteitskrant. Vorig jaar liep ze stage op de Research-redactie van RTL Nieuws en dit voorjaar bij De Groene Amsterdammer. Naast interesse in maatschappelijke thema's, heeft ze een voorliefde voor theater en moderne dans. Sinds april 2009 is ze verbonden aan CultuurBewust.nl

 

Wat: Allenig III | EAN: 8712629970535 | Label: Grey Town Recordings | Aantal tracks: 20 | Stijl: singer/songwriter, Nederlandstalig, folk |