Fieke Gosselaar maakt met Tussen de anderen een voorzichtig begin

september 23rd, 2014

Fieke Gosselaar is dichter, maar ook rechtbankjurist in Leeuwarden. Niet zo vreemd dus dat haar eerste verhalenbundel Tussen de anderen volgens de achterflap gaat over ‘mensen aan de zelfkant van de samenleving’. Gosselaar zet ze kleurrijk neer, maar blijft regelmatig hangen in voorspelbaarheid.

Pedo’s en exen

Met de zelfkant van de samenleving worden in dit geval vooral mensen bedoeld die in aanraking zijn geweest met justitie. De pedofiel, de agressieve ex, de beginnende overvaller met de moeilijke jeugd: ze zijn er allemaal. Regelmatig nemen ze even een kijkje in elkaars verhalen, wat de thematiek van de bundel nog hechter maakt.

Gosselaar kent die thematiek vermoedelijk uit de praktijk en weet deze dan ook regelmatig kleurrijk tot leven te brengen: ‘Ik betaal smartengeld. Dat moest van de rechter, maar ik vind het goed. Ik heb tijdens de rechtszitting gezegd dat ik wilde betalen. Daarom ben ik een paar maanden na mijn vrijlating die hennepkwekerij in mijn huis begonnen. Ik moet toch geld verdienen? Niemand wilde mij in dienst nemen.’

Realiteit vs. literatuur

Tegelijk lijkt die kennis van de praktijk haar dwars te zitten in de manier waarop ze haar personages neerzet.  De ex die zijn vriendin via mail en sms bedreigt, komt uiterst realistisch over in zijn spelfouten en plotselinge ommezwaaien van woedend naar poeslief. Hij voldoet echter zo aan het beeld van een criminele ex dat zijn personage literair gezien nauwelijks interessant is.

Hierdoor kabbelt zijn verhaal wat voort, iets wat ook veel andere verhalen uit de bundel overkomt. Ze zijn goed opgebouwd, maar alle ontspoorde levens zien er min of meer hetzelfde uit. Aan het begin van het verhaal valt vaak te voorspellen hoe het zal eindigen.

Dat doet afbreuk aan dit verder prima debuut. Het is dan ook te hopen dat Fieke Gosselaar in een volgend werk de realiteit laat voor wat deze is en haar fantasie de vrije loop laat.

Tags: , , , , , , , , , ,
Posted in Literatuur, Recensie | No Comments »

Lieve liedjes op Feels Like Home van Southern Sunrise

september 23rd, 2014

Southern Sunrise is twee jaar geleden opgericht in Groot-Brittannië door zangeres Shonagh MacLeod en gitarist Arjan Pieters. Daar brachten ze hun eerste EP uit. Later kwamen ze naar Nederland en versterkten ze hun band met bassist Daan Gooren en toetsenist Remco Gerritsen. Op 27 september 2014 komt hun tweede EP uit: Feels Like Home.

Southern Sunrise maakt lieflijke folkpop met country-invloeden. Feels Like Home bestaat uit vier nummers geproduceerd door Pablo van de Poel, de zanger en gitarist van de psychedelische rockband DeWolff. De EP is opgenomen in zijn studio, Electrosaurus Southern Sound Studio, waar alleen analoge apparatuur wordt gebruikt. De nummers op Feels Like Home hebben onderwerpen die voor bijna iedereen herkenbaar zijn, zoals reislust, verliefdheid en heimwee.

Reizen

Het openingsnummer Red Sun Calling neemt je mee op reis naar de zon en een geliefde: “That red sun is calling me back to you.” In dit nummer wordt de synthesizer ten gehore gebracht, wat voor een leuk effect zorgt. Het is een uptempo nummer met een fris en levendig geluid. De gitaarsolo zorgt voor een fijne afwisseling.

Verliefd en vrolijk

Closer’ is een romantisch nummer dat door het gebruik van een pedal steel gitaar – gespeeld door Stefan Wolfs – country-achtig klinkt. Bij het luisteren van dit nummer voel je je meteen verliefd en blij: “Come a little closer, I want to feel your lips on mine.” De tekst is simpel, maar leuk. ‘Elspeth’ is een vrolijk en opzwepend nummer over het zusje van MacLeod. Het nummer is ook naar haar zusje vernoemd. Doordat het uptempo is, kan er goed op gedanst worden.

Heimwee

‘Feels Like Home’ gaat over de telefoongesprekken die MacLeod voerde met haar moeder als ze heimwee had: “Everything is going to be allright, as long as you’re holding me tight.” Het is een gevoelig, downtempo nummer dat in licht contrast staat met de rest van de EP. ‘Feels Like Home’ brengt de gevoelens van heimwee en verdriet goed over. In dit nummer klinkt wederom de pedal steel gitaar.

MacLeod heeft een prachtige stem die goed bij de muziek past. Het is een EP om lekker weg te luisteren zonder veel te hoeven nadenken. Vanwege de simpele teksten en melodiën zullen de nummers bij het grote publiek aan slaan. De tegenstelling van vrolijke nummers en een verdrietig nummer zorgt voor een goede variatie op Feels Like Home.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Muziek, Recensie | No Comments »

Ingetogen ode aan een vergeten talent in Judee Sill

september 22nd, 2014

Als een knetterstonede Judee Sill barst Lottie Hellingman rollend over de grond uit in een aanstekelijke lachbui. Het eens zo explosieve en dan weer ingetogen spel toont het wispelturige karakter van de Amerikaanse singer-songwriter die regelmatig benzinestations overviel en niet vies was van wat heroïne. In Judee Sill laten theatermakers Sluysmans & Van Warmerdam op een passende manier het turbulente leven van een uit het oog verloren muzikaal genie zien.

Het verhaal van de 35 jaar geleden overleden Judee Sill speelt zich af tegen de achtergrond van de jaren ’70, geïllustreerd door een geel, zeshoekig behangmotief en de blauwe wijde-pijpenbroek met bloemenmotief die de muzikante draagt. Judee’s heroïneverslaving en moeizame verhoudingen met stiefvader Kenneth en platenbaas David staan centraal. Zo wordt in een kat-en-muisspel tussen Kenneth en Judee bijvoorbeeld geestig verwezen naar Kenneths werk als animator van de Tom & Jerry-tekenfilms.

Loepzuivere vertolkingen door Hellingman en Van Dijck

Lottie Hellingman en Cato van Dijck vertolken samen het hoofdpersonage. In de uitvoeringen van Judee Sills nummers smelten hun stemmen bijzonder goed samen. Zo loepzuiver als Judee zong, zingen ook Hellingman en Van Dijck en de uitblinkende eenvoud van Judee’s muziek komt in hun vertolkingen goed terug. Haaks op die kwetsbare eenvoud staat het grillige karakter van Judee, die iets als de dood eigenlijk wel grappig vindt.

Subtiele muzikale begeleiding door My Baby

Met eenvoudige, donkere gitaarmotiefjes, subtiel slagwerk en af en toe een bluesy baslijn vult de muziek van My Baby het geheel goed aan. Een nummer als ‘Jesus Was A Cross Maker’ wordt op een waardige manier uitgevoerd, maar meer dan het liedje dat Judee in de studio ten gehore brengt voor haar platenbaas wordt het niet. Meer samenhang tussen Judee’s levensverhaal en haar songteksten hadden een andere kijk kunnen geven op het verloop van de voorstelling.

Judee Sill weg uit de vergetelheid

Judee Sill pretendeert niet het volledige levensverhaal van de muzikante te vertellen. Door de ingetogenheid waarmee Judee Sill door Hellingman en Van Dijck geportretteerd wordt, de subtiele muzikale begeleiding van My Baby en het sprekende toneelbeeld doen Sluysmans & Van Warmerdam een waardige poging Judee Sill uit de vergetelheid te trekken.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Highlight, Recensie, Theater | No Comments »

Griekse mythen voorzien van een metamorfose in Metamorphosen

september 22nd, 2014

Welcome to the jungle bitch!  Stampend en schreeuwend op ruige muziek, verplaatsen drie jonge meiden zich door een met aarde besmeurde ruimte. Zij gaan gekleed in old skool house kleding en gedragen zich hier ook naar. Dit beeld zou je niet direct verwachten bij een vertelling van de mythen uit het boek Metamorphoses, van de Romeinse dichter Ovidius.  Aan deze verhalen wordt een hele nieuwe dimensie gegeven in Metamorphosen, een voorstelling die onderdeel uitmaakt van Het Debuut van Rudolphi Producties.

Nog voordat onze geschiedenis begon, was de wereld een chaos. En vanuit die chaos is door metamorfose na metamorfose, onze samenleving ontstaan. Greet Jacobs, Linda Lugtenborg en Femke Stallaert nemen het publiek mee op dit pad vol veranderingen en transformaties. Ze vertellen de verhalen van Ovidius op een geheel eigen wijze.

Metamorfose in vormgeving

De vertelde mythen van Ovidius gaan over metamorfoses, maar ook in de vormgeving van deze vertelling zijn transformaties zichtbaar. Wat begint als een redelijk leeg toneelbeeld, verandert al snel in een complete chaos, wanneer het wordt bezaaid met geurende aarde en takken. In deze jungle worden met redelijk simpele middelen, interessante beelden gecreëerd. Fel tegenlicht wordt gebruikt om krachtige silhouetten gecreëerd, wanneer een zwevende gieter waterstralen over de sierlijk dansende lichamen sproeit. Iedere mythe wordt gekenmerkt door een eigen stijl en beeld, waaraan wordt bijgedragen door contrasterende muziekstukken.

Metamorfose in spel

Ook in de acteerstijl vindt bij iedere vertelling, een verandering plaats. Voor iedere mythe is een andere stijl en type karakter gekozen. Wat zij met elkaar gemeen hebben, is dat het uitvergrote karakters zijn die doen denken aan de stijl van de televisieserie Toren C. Jacobs, Lugtenborg en Stallaert spelen vol overgave iedere rol, waardoor de toeschouwer wordt meegesleept in al deze verschillende stijlen en verhalen.

Metamorfose van de mythes

De klassieke mythen van Ovidius hebben een transformatie ondergaan. Ze lijken niet meer heilig te zijn of perfect, maar menselijker.  Hierdoor zouden de verhalen meer betrekking moeten hebben op de normale mensen, maar het moraliserende karakter van de mythen lijkt geen rol te spelen in deze vluchtige vertelling. De inhoud lijkt het te hebben afgelegd tegen het visuele spektakel, tijdens deze metamorfose.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Posted in Recensie, Theater | No Comments »

Marijn Brussaards Rhythm of the Night toont de mens op zijn kwetsbaarst

september 22nd, 2014

Enkel op sportschoenen en in een simpele spijkerbroek stapt Marijn Brussaard de boksring in. “I am your host for tonight”, vertelt hij. Vanaf dat moment start hij een zelfonderzoek naar zijn driften en de reacties van het publiek daarop. In de intieme mimesolo Rhythm of the Night, toerend met Het Debuut, roept de jonge afstudeerder prikkelende vragen op.

Van achter een geïmproviseerde draaitafel creëert Brussaard technomuziek. Dan stapt hij in de boksring, waar het publiek omheen zit. Langzaam geeft hij zich over aan de dampende beats en verandert hij van top tot teen in een onvermoeibare danser. In deel twee ‘Round and round we go’ komen zijn seksuele driften naar boven. Met alles wat los en vast zit, moet ordinair gevreeën worden. Zelfs de tas van een vrouw op de eerste rij moet eraan geloven. ‘My life oh yeah’, deel drie, geeft hij zijn zoektocht naar controle over zijn driften op. Brussaard barst in huilen uit en maakt daarbij oogcontact met iedereen.

Rauw randje

Het is het geluid onder de scènes dat de emotie van Brussaard versterkt, omdat het er haaks op staat. Terwijl hij met allerhande voorwerpen vrijt, klinkt een constant krakend geluid. Alsof iemand nootjes opent, tegelijkertijd met zijn pen klikt en ook nog knikkers laat vallen. Dat geeft een rauw randje aan de scène. Tijdens het verdrietige slot, knalt zomerse salsamuziek door de speakers.

Ongemakkelijk

Brussaard onderzoekt hoe mensen op zijn driften en de ongemakkelijkheid die daarbij gepaard gaat, reageren. De één trekt zijn wenkbrauwen op, de ander begint te grinniken. Felle TL-buizen verlichten de verbaasde, grijnzende en beledigde gezichtsuitdrukkingen in de zaal. De drie hoofdstukken van de solo delen één eigenschap: ze zijn allemaal op een bepaalde manier ongemakkelijk.

Naar binnen kijken

Precies met die ongemakkelijkheid lokt Brussaard vragen uit. Uiteindelijk doen we allemaal ontzettend ons best om onze driften te onderdrukken. Hij doet dat niet en roept een extreem ongemakkelijk gevoel bij ons op. Een knap staaltje werk, waarbij Brussaard iedereen naar binnen laat kijken.

 

Tags: , , , , , , , , ,
Posted in Recensie, Theater | No Comments »

NXT LVL zet aan het nadenken over de rol van technologie in de maatschappij

september 22nd, 2014

Drie jongemannen in Star Wars-achtige pakken banen zich een weg door het ruimteschip. In een levensgroot computerscherm zijn zij de hoofdpersonen in een videogame met verschillende levels. Uitstekend spel, absurde humor en perfect ontworpen animaties maken NXT LVL een spektakel om naar te kijken.

NXT LVL van Firma Draak is één van de afstudeervoorstellingen die door Via Rudolphi is uitgekozen om te toeren onder de naam Het Debuut. Samen met twee andere afstudeervoorstellingen is de voorstelling vanaf 19 september in verschillende theaters in Nederland te bewonderen.

Angst voor technologie

Welke kant gaat de technologie op en hebben we daar nog een keuze in?  Drie acteurs bewegen zich in visuele werelden waar zij zelf geen invloed op hebben: een ruimteschip met oneindig lange gangen, een Mario Bros-achtige wereld bestaande uit blokkige pixels en een op Tekken gebaseerde vechtscène met Health Points-balkjes. Zij kunnen hun eigen bewegingen niet controleren en voeren de commando’s uit die hen gegeven worden. Ze lijken daardoor onzeker over waar ze heen gaan en wat hun doel is. Hoewel de scènes absurd lijken, is de angst van de mensheid voor technologie reëel: de mens heeft niet de macht in zijn eigen leven, maar de technologie wel. Dit wordt versterkt door het vloeiende spel van de acteurs, waardoor zij echt op lijken te gaan in het videospel.

Oneindigheid en onsterfelijkheid

Waar mensen 26 letters hebben om boodschappen mee te maken, heeft een videospel zoveel tekens niet nodig. Met de cijfers 0 en 1 kunnen oneindig veel werelden worden gecreëerd. Deze voorstelling geeft slechts een aantal van die mogelijkheden. Tegen het einde van het stuk ontmoet de kijker ‘God’, een onsterfelijk personage die deze oneindigheid heeft gecreëerd. “Jij bevindt je pas in level 1, maar ook jij kunt de oneindigheid bereiken”, vertelt hij één van de personages. Het personage lijkt echter onzeker over zijn lot. Moeten we wel oneindigheid willen creëren door middel van technologie? Firma Draak wil de kijker met deze voorstelling laten nadenken over het thema technologie. En dat doel hebben zij, door middel van een portie absurde humor en vloeiend spel, zeker bereikt.

Tags: , , , , , , , , , ,
Posted in Recensie, Theater | No Comments »

Op Kamers in Rotterdam

september 22nd, 2014

Ga je op kamers in Rotterdam? Wat is er dan leuker om na college naar indrukwekkende films, theatervoorstellingen, festivals en musea te gaan? Wij tippen je waar je moet zijn!

Film: Lantaren Venster

In zo ongeveer het meest hippe gedeelte van Rotterdam zit een filmtheater waar je na één bezoek absoluut vaker wilt komen. Met een fris, futuristisch interieur vol roodtinten, een boeiend filmprogramma en in het weekend spetterende live jazzoptredens, is LantarenVenster dé culturele hangout voor elke student.

Film: International Film Festival Rotterdam

Wie kent de tijger van Rotterdam niet? Dit symbool van het grootste internationale filmfestival van Nederland is ieder jaar in januari-februari niet weg te denken van het Rotterdamse straatbeeld. Tien dagen lang is de Maasstad het toneel van honderden films, regisseurs, acteurs uit de hele wereld. Helemaal onderdeel van het festival wordt je natuurlijk door je op te geven als vrijwilliger. Wacht niet te lang, want het razend populair!

Kunst: Witte de With(straat)

De meeste studenten bezoeken de Witte de Withstraat voor de cafeetjes en restaurantjes. Maar wil je naast een slok bier ook wat cultuur proeven? Bezoek dan het monumentale gebouw van Witte de With en TENT of hun buren Showroom MAMA, voor hedendaagse kunst. Halverwege september opent Rotterdam haar culturele seizoen in deze sfeervolle straat met de Wereld van het Witte de Withkwartier.

Kunst: Openbare ruimte

Rotterdam is de stad met de meeste openbare kunstwerken. Hier vindt je beelden van Pablo Picasso, Karel Appel en nog veel meer beroemde kunstenaars. We kennen allemaal de spraakmakende ‘Kabouter Buttplug’ (2001) van Paul McCarthy, maar ken je ook Formula B (2001) van Job Koelewijn? In het water van de Westersingel verschijnt door opborrelende belletjes een dichtregel van Samuel Becket: No Matter Try Again Fail Again Fail Better.

Literatuur: Route du Nord

Van 26 tot en met 28 september vindt Route du Nord plaats, een festival met niet alleen beeldende kunst, maar ook livemuziek en literatuur. De verschillende disciplines werken samen en zorgen voor een uitgebreid muziek- en poëzieprogramma rond het Hofpleinstation, aan de rand van Rotterdam-Noord.

Literatuur: Geen Daden, Maar Woorden

Op 4 oktober is het zover, de jarlijkse afspraak voor literatuurliefhebbers in Rotterdam: het Geen Daden Maar Woorden Festival. Zoals ieder jaar staat ook in 2014 de avond in het teken van literatuur, gecombineerd met muziek, dans en podiumkunst. Met optredens van onder andere Ivo Victoria, Anne Vegter en de winnaar van Write Now! 2014.

Muziek: Motel Mozaique

Motel Mozaique organiseert ieder voorjaar een gelijknamig multidisciplinair festival, waarbij aandacht besteed wordt aan opkomende artiesten. Ook vinden er een aantal bijzondere concerten op locatie plaats, verspreid over het jaar. Op de planning voor de komende tijd staan onder andere artiesten Lamb, Benjamin Clementine en Typhoon.

Muziek: Rotown

Poppodium Rotown haalt al sinds 1987 de beste bands naar Rotterdam. De laatste jaren organiseert Rotown ook concerten op speciale locaties. De prachtige Paradijskerk, gelegen direct naast het poppodium, is daarbij favoriet. Hou de agenda in de gaten voor de beste concerten, onder andere Navarone, Sleepy Sun en Tangarine staan op de planning.

Theater: Luxor Theaters

Het Oude en het Nieuwe Luxor Theater brengen een breed theateraanbod naar Rotterdam, van cabaret tot ballet tot musicals. Het grootste voordeel: als student krijg je 50% last minute korting! Het krappe studentenbudget is dus geen excuus… (het Oude Luxor wordt momenteel wel verbouwd en komt in een nog mooiere vorm weer terug in december dit jaar!)

Theater: RAAF

Het RAAF (Rotterdam Art Adventure Food) is een eetcafé waar je de liefde voor kunst, koffie en lokale producten kunt combineren. Je kunt er heerlijk lunchen en dineren voor niet al te veel geld, en verder vind je er zowel podia waar comedy afgewisseld wordt met kunstprojecten en je regelmatig naar optredens van singer/songwriters kunt kijken. Heel divers dus!

Lees ook onze uitgaanstips voor ZwolleNijmegenAmsterdam, Eindhoven, ArnhemGroningenMaastricht en Utrecht

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Film, Kunst, Lijstje, Literatuur, Muziek, Theater | No Comments »

« Older Entries |

Volg ons

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag tweewekelijks de tofste culturele uitgaanstips.