Terug in de tijd met de pleziertuin voor volwassenen bij de Soirée in Huize Frankendeal

september 14th, 2014

Kaarsjes flikkeren zachtjes, het publiek staat gefascineerd te kijken naar de vierkoppige band Tender Falcons en al bij de ingang zijn de tonen te horen van een keyboard. Op de eerste verdieping staat zanger Tommy Ebben zachtjes heen en weer te deinen op de trompetklanken van de trompettist die naast hem zit. In Huize Frankendael in Amsterdam is de zogenoemde Soirée weer in volle gang. Een avond vol muziek, theater, verhalen over de geschiedenis van het landhuis en kunst en dit keer in het thema ‘De Pleziertuin’.

Deze pleziertuin is een begrip uit de achttiende en negentiende eeuw. In die tijd richtte de eigenaar een heuse tuin in achter het enorme landhuis, waarin mensen zich konden vermaken. Schommels stonden in de tuin, maar er werden ook feesten gegeven, vertelt één van de rondleidsters van de avond. Gewapend met een lantaarn leidt ze bezoekers rond door de donkere tuin en vertelt ze over de geschiedenis van de tuin en het landhuis. Onderweg staat het publiek stil bij één van de pleziertjes: een meisje dat een circusact doet aan twee doeken die aan een boom bevestigd zijn. In sierlijke poses hangt ze in de rode doeken, terwijl ze begeleid wordt door een cellospeler. Ze wikkelt zich erin, blijft even hangen in de lucht en draait er dan weer uit.

De verhalenverteller

Niet alleen in de tuin van Huize Frankendael is er ruimte voor plezier. Binnen in de Grote Salon, een hoge, ruime kamer waarin een gigantische kroonluchter hangt, staat Sahand Sahebdivani, de verhalenverteller van de avond. Terwijl hij zijn verhalen over de 1001-nachten uitstrooit over het publiek, zwaait hij in zijn enthousiasme met zijn handen. Hij betrekt het publiek erbij door ze ‘oh’ en ‘ah’ te laten roepen op bepaalde momenten en sommige passages aan te laten vullen. Zijn verhalen over prinsessen en verre landen maken dat de bezoekers even wegdromen.

Intieme sfeer

In de salon tegenover Sahebdivani neemt Tommy Ebben, samen met de trompettist Pepijn, het publiek mee. Het licht is gedimd en de schaduwen van de raamkozijnen tonen zich op de muur achter de muzikanten. “Ik vind het hier alleen al mooi door de setting. Het is echt een bijzondere plek”, vertelt een bezoeker. De rauwe stem van Ebben vult de ruimte en vooral als het duo tweestemmig zingt, is de muziek goed. “Die trompet voegt echt iets toe aan het optreden. Het is mooier dan alleen met een gitaarbegeleiding”, zegt een andere bezoeker. 

Fotografie

Tussen de optredens door, is er ook tijd voor het bekijken van verschillende kunstwerken die door het hele landhuis heen hangen. Aan de wanden in de gangen zijn bijvoorbeeld foto’s en tekeningen van diverse kunstenaars te zien. Zo hangen er foto’s van verzamelaar Reyn van der Lugt , die onderdeel zijn van de tentoonstelling Wenn wir dich nicht sehen, siehst du uns auch nicht. In deze expositie zijn zwart-wit foto’s opgenomen die het verleden van Huize Frankendael laten zien. Deze tentoonstelling, met zowel landschappen als portretfoto’s, is ook buiten de Soirée te bekijken.

De Pleziertuin doet zijn naam eer aan tijdens deze Soirée. Door het gedimde licht en de rustige klanken van de muziek wordt het publiek bij de optredens van de bandjes meegenomen in de intieme sfeer. De rondleiding buiten maakt dat het publiek meer betrokken raakt bij de geschiedenis van het landhuis en samen met de verhalenverteller en de kunstwerken in het huis, maakt dit deze avond tot een heuse plezierige beleving.

 

Tags: , , , , , , , , , ,
Posted in Kunst, Reportage | No Comments »

Een kijkje achter de schermen tijdens textielfestival Analog 2014

september 13th, 2014

In de sfeervolle binnenstad van Den Haag vindt van 6 tot en met 26 september het textielfestival Analog 2014 plaats: een klein, lokaal festival gericht op de innovatieve ambacht van textielbewerking. Het thema dit jaar is de combinatie van analoge- en digitale technieken en materialen. De Grafische Werkplaats Den Haag viert haar veertig jarig jubileum en organiseert workshops voor zowel professionele ontwerpers als geïnteresseerden. Een uniek kijkje achter de schermen bij de creatie van mode en design.

CultuurBewust.nl krijgt een rondleiding door de Grafische Werkplaats, waarschijnlijk een onbekende plek voor veel Hagenezen. Het statige pand aan de Prinsengracht doet namelijk niet meteen vermoeden dat hier een werkplaats gevestigd is. Binnen staan echter grote werktafels waaraan technieken als zeefdrukken, coaten, flockdruk, lamineren of graferen worden beoefend. In een kleine ruimte ernaast staat een grote lichtbak, voorbeelden van patronen of prints staan tegen de muur. Er heerst een rustige sfeer: enkele ontwerpers zijn ingespannen bezig met het maken van zeefdrukken.

Expositieruimte HOOP

Het resultaat van het bewerkte textiel is te bewonderen in de binnenstad. Naast de Grote Kerk is de expositieruimte HOOP gevestigd, een kaal pand dat gevuld is met gekleurde textiele werken. Kunstenares Ilse Versluijs (1966) toont hier haar Scape Trials (2014), een indrukwekkende serie die duidelijk is geïnspireerd door de natuur. Op lange banen textiel heeft zij prachtige zeefafdrukken gemaakt van bladeren, in verschillende kleuren.

Winkels

Tegenover HOOP is de interieurwinkel Kai Wah Ho gevestigd. In de etalage schitteren de textiele kunstwerken van Annika Syrjämäki. De winkeleigenaresse vertelt enthousiast dat de inspiratie voor een van de wandtapijten komt van de programma’s van Zweedse politieke partijen. De rechte lijnen van de bovenste banen gestikt draad symboliseren de rechtlijnige denkwijze van een partij, eronder zijn korte tekstfragmenten uit het partijprogramma gedrukt.

Net als Syrjämäki, bewerkt textiel- en behangontwerper Eugène van Veldhoven zijn stoffen ook op verschillende manieren. Op Noordeinde is de designwinkel Studio 40 gevestigd, in een hoek achter in de winkel is een stalenkaart aan bewerkte stoffen te bewonderen van de ontwerper. Een vlag geeft aan dat de winkel onderdeel uitmaakt van het textielfestival, maar de weinige aandacht voor de textiele werken is wat teleurstellend. Nu lijkt het festival gericht op mensen die zelf al de kennis hebben om het onderscheid tussen analoge- en digitale technieken te kunnen maken. Als er meer informatie over de werken zou zijn gegeven zou de bezoeker meer inzicht krijgen in het proces van textielbewerking.

Klein festival

Kortom, het textielfestival Analog 2014 geeft liefhebbers en hobbyisten een bijzonder inkijkje in de professionele bewerking van textiel. Het festival is klein van opzet waardoor bezoekers al wandelend door de binnenstad de verschillende exposities kunnen bezoeken. Voor geïnteresseerde bezoekers zonder achtergrond in de textiel is het een aanrader om eerst een workshop te volgen bij de Grafische Werkplaats of om zelf te informeren bij de galeriehouders naar interessante verhalen achter de werken.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Kunst, Reportage | No Comments »

Dé muziekhoogtepunten van september 2014

september 12th, 2014

Welke concerten en festivals mag je echt niet missen de komende maand? Dit zijn de vijf beste producties volgens de redactie.

Smeerboel festival
Heb je zin in een feestje? Dan is Smeerboel festival iets voor jou! De hele dag kun je dansen op muziek van allerlei verschillende genres: van pop tot techno. Artiesten zijn onder andere Chef’Special, Splendid en Joris Voorn. Datum: 13 september 2014, in Grasweide Papendorp Utrecht. Prijs: 37,50 euro.

De Beste Singer-Songwriter van Nederland Tour
De finalisten van het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter treden op in verschillende poppodia. Het zullen intieme avonden worden, waarbij de artiesten muziek in hun eigen stijl zullen spelen. Data: 13 september 2014, in Paard van Troje Den Haag, 19 september in Mezz Breda en 28 september, in Paradiso Amsterdam. Prijs: 19 euro.

Popronde
Ieder jaar vindt de Popronde weer plaats. In iedere deelnemende stad treden minstens 25 artiesten op in verschillende poppodia en bars. Het evenement biedt dé kans om nieuw talent te ontdekken, uit de gekozen selectie van zo’n 1100 aanmeldingen. Van 18 september t/m 29 november 2014, in 31 Nederlandse steden. Prijs: gratis.

Will and the People
De Briste popband Will and the People, doorgebroken met het lied ‘Lion in the Morning Sun’, komt een bezoekje brengen aan Amsterdam. Verwacht een hoop vrolijkheid en enthousiasme, dat is waar de band bekend om staat. Datum: 21 september 2014, in Melkweg Amsterdam. Prijs: 15 euro.

Sleepy Sun
Sleepy Sun maakt rockmuziek met psychedelische invloeden. Twee avonden in september komen ze hun muziek presenteren in Nederlandse poppodia. Data: 25 september 2014, in Effenaar Eindhoven en 30 september 2014 in Rowtown Rotterdam. Prijs: 11 euro.

Tags: , , , , , , , , , ,
Posted in Lijstje, Muziek, Tip | No Comments »

Het weinig verrassende November Man is snel weer vergeten

september 12th, 2014

Pierce Brosnan is terug als geheim agent. Je zou je bijna in een Bondfilm uit de jaren negentig wanen. Alleen speelt de Ierse acteur in November Man Devereau, Peter Devereau, en tikt hij in plaats van geschudde martini’s vele volle glazen whiskey achterover. Helaas weet ook Brosnan niet te voorkomen dat deze zoveelste actiefilm van regisseur Roger Donaldson weinig indruk maakt.

In November Man besluit de gepensioneerde CIA agent Peter Devereau voor een speciale missie eenmalig terug het veld in te gaan. Wanneer alles al snel in de honderd loopt, krijgt Devereau de schuld en stuurt de CIA zijn voormalige protegé Mason (Luke Bracey) achter hem aan. Hij zal al zijn oude spionnentrucjes uit de kast moeten halen om zich uit deze benarde positie te redden.

Weinig spanning

Donaldson heeft het sinds The Recruit (2003) – ondanks meerdere pogingen (The Bank Job, 2008;  Seeking Justice, 2011) – niet meer voor elkaar gekregen om een actiefilm te maken die zich van de massa weet te onderscheiden. Helaas lukt dat met November Man weer niet. De nerveuze opzwellende muziek kan niet verhullen dat de film nergens echt spannend wil worden.

Voorspelbaar

Waar Donaldson eerdere films nog op een hoger niveau tilde door verrassende plotwendingen, blijft het verhaal van November Man op de belangrijke punten altijd voorspelbaar. Ondanks pogingen om de hoofdpersonen menselijker te maken – een liefdescène hier, een flash-back naar de goede oude tijd daar – lukt het Donaldson niet om de kijker oprecht met de personages mee te laten leven. Daarvoor passeren er te veel clichés de revue, en schieten de rustige scenes te kort om diepgang in de karakters te creëren.

Dat neemt niet weg dat het leuk is om Brosnan weer eens schietend en vechtend over het scherm te zien rennen. Het gaat allemaal niet meer zo soepel als eerst, maar hij is duidelijk beter in zijn element als actieheld dan wanneer hij bijvoorbeeld een serenade brengt aan Meryl Streep in Mama Mia! (2008). November Man mag dan niet bijzonder verrassend of vernieuwend zijn, het kijkt wel lekker weg. En met wat simpel popcorn vermaak op zijn tijd is ook niets mis.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Film, Recensie, Type | No Comments »

Dé filmhoogtepunten van september 2014

september 12th, 2014

Welke films en filmfestivals mag je echt niet missen de komende maand? Dit zijn de drie highlights volgens de redactie. 

Nederlands Film Festival

Elk jaar is de Utrechtse binnenstad the place to be als het gaat om de Nederlandse film. Geniet van 24 september tot en met 3 oktober van tientallen premières, talkshows, feestjes en evenementen tijdens het Nederlands Film Festival. 

Bloedlink

Als openingsfilm van het Nederlands Film Festival en met topacteurs als Tycho Gernandt en Marwan Kenzari, moet Bloedlink een veelbelovende thriller zijn. Vanaf 24 september te zien in de bioscoop.

I AM SURF Festival

Op zaterdag 27 september vindt de tweede editie van I AM SURF film festival plaats in Filmtheater Kriterion, Amsterdam. Zeven nieuwe surffilms, muziek en food. Kaarten zijn € 22,- en hier te koop.

 

Tags: , , , ,
Posted in Film, Lijstje, Tip | No Comments »

Rianne Meijer: “Ik doe niet aan writers block. Hop: typen en niet klagen”

september 12th, 2014

Rianne Meijer (33) is hard bezig om een enorm bekende scribent te worden. Haar eerste fictieroman De onverschrokken lafaard kwam als zomerkind uit in juli 2014. Een kleine drie jaar eerder presenteerde ze haar autobiografische strijd met anorexia in De Ana-files. Naast haar werk als journalist bij onder andere De Nieuwe Revu schrijft Rianne ze onder andere voor www.glamora.ma

In November 2011 kwam De Ana-files uit. Een autobiografisch verhaal over je leven met anorexia. Was je bang dat je coming out als anorect een fictieroman in de weg zou staan?

“Eigenlijk niet, omdat ik mezelf meer zie als een schrijver/journalist die ’toevallig’ ook anorexia had dan als anorect die besloot een boek te schrijven. Mensen, voornamelijk de media vergeten gelukkig ook snel: Door een paar keer nee zeggen was ik uit de kaartenbak als eetstoornissenspecialist verdwenen en werd daar niet meer voor gebeld.

Ik krijg nog wel veel e-mails van anafiles-lezers met soortgelijke problemen. Dat heeft op een verdrietige manier iets moois. Maar de grote anorecten-aanvoerdervan Nederland worden is nooit mijn ambitie geweest. Dat ik debuteerde met een autobiografie heeft wel meegespeeld in mijn keuze voor een mannelijke hoofdpersoon: nu lag het minder voor de hand dat het wéér over mij ging.”

Hoe is het om naast je werk als journalist en je eerdere boek over het echte leven een fictieroman te schrijven?

“PLOETEREN. Nee, het is leuk, maar hard werken. Behalve als je Heleen van Royen of Kluun bent, verdien je met boeken gewoon niet genoeg, dus dat betekent veel uren maken.
Ik heb bijna twee jaar lang zes tot zeven dagen per week gewerkt. Dat was mijn eigen keuze, dus niks om over te zeiken, maar wel druk. Wel houd ik van afwisseling. Als journalist en zeker op het internet heb je sneller eer voor je werk. De bijkomende collega’s zijn ook een plus. Ik ben geen schrijver die gaat zitten wachten op goddelijke inspiratie. Het is gewoon meters maken, gaan zitten en tikken. Soms kan bijna alles aan het eind van de dag weer weg, soms mag het grootste deel blijven. Maar ik doe niet aan writers blocks. Hop: typen en niet klagen.”

Heeft De onverschrokken lafaard overeenkomsten met je eigen leven of is het pure fictie?

“In mijn geval zijn er altijd ergens raakvlakken met mijn echte leven. Kleine anekdotes, karaktertrekken, eigenschappen en dergelijke vis ik uit mijn eigen leven en dat van mijn vrienden. Ik twitter veel en heb daar heel bijzondere mensen ontmoet, dat deel komt overeen. Maar ik ben overduidelijk geen man en verloor gelukkig nooit een geliefde aan kanker.”

In je boek vermeng je vreselijke gebeurtenissen met rauwe, voor sommige mensen misschien zelfs aanstootgevende humor. Is dit een persoonlijk trekje of doet alleen je hoofdpersoon dit?

“Mijn eigen humor is iets minder grof, maar ik herken het wel als afweermechanisme. Er zijn weinig dingen die ik zo erg vind als medelijden en in mijn ’gekke tijd’ kreeg ik dat ook nog wel eens. Dat is vast vaak goed bedoeld, maar ik kan er – net als Bram – heel slecht tegen. En als je aanstootgevend bent, ben je in ieder geval niet meer zielig.”

Ik heb me KAPOT geïrriteerd aan alle @bramwolffers @zwartezwaan tekens. Voor mij was dit het enige minpunt aan het boek. Dit leest helemaal niet lekker, vooral de langere gesprekken worden irritant. Kon dit niet voorkomen worden?

“Het grappige is dat mensen die veel twitteren er doorgaans helemaal geen last van hebben. Dus het had wellicht voorkomen kunnen worden, maar dan had het mij als fervent twitteraar moeten opvallen als storend. Tegelijkertijd is het 140 tekens limiet wel één van de redenen dat Bram en Zwaan op een gegeven moment switchen naar de chat. Voor het ritme van het boek was ik zelf na een tijdje ook wel klaar met de korte zinnen.”

Wat zijn je toekomstplannen? Zien we jou meer als journalist aan het werk of komen er nieuwe boeken aan?

“Die vraag krijg ik vaker en ik weet het eigenlijk nooit. Sinds een paar jaar ben ik pas weer echt aan het leven. Als je gek bent is daar gewoon geen ruimte voor. Voor nu vind ik vrije tijd veel belangrijker en dat betekent vooral dat ik me me journalistiek nog wel vermaak. Dat betaalt gewoon voldoende om niet zestig tot tachtig uur per week te hoeven tikken. Tegelijkertijd heb ik per ongeluk ook alweer nieuwe fictie verhaallijnen en plots bedacht, dus het kan zomaar dat ik over een tijdje toch weer ga beginnen.”

De foto is met toestemming van Maria van Rooijen gebruikt. www.mariavanrooijen.nl

Tags: , , , , , ,
Posted in Interview, Literatuur | No Comments »

Op Kamers in Arnhem

september 12th, 2014

Ga jij binnenkort wonen op kamers in Arnhem, en geen idee waar je naartoe kunt op cultureel gebied? Dit zijn dé hotspots in deze studentenstad. 

Film: Focus Filmtheater

Sinds 1973 is Focus Filmtheater in de binnenstad van Arnhem te vinden. Gelegen aan de Korenmarkt kunnen bezoekers dagelijks films van een uiteenlopend karakter zien. Zo kunnen bezoekers genieten van premières, documentaires en echte klassiekers. Deze maand staat Hitchcock centraal èn herdenkt de stad dat zeventig jaar geleden operatie Market Garden werd uitgevoerd. Hierbij kwamen 17.000 geallieerde soldaten om en werd de historische binnenstad verwoest, Focus vertoont aan deze actie gerelateerde films en documentaires.

Film: Pathé Rembrandt

Natuurlijk kan Pathé Rembrandt niet ontbreken in dit lijstje. Wil je je als student heerlijk ontspannen en even wegdromen naar nieuwe werelden dan is de Pathé Unlimited pas een absolute aanrader. Met deze pas kun je elke maand onbeperkt naar de film, vóór of na je college.

Kunst: Museum Arnhem

Waarschijnlijk ben je als kind wel eens in het Nederlands Openluchtmuseum geweest, maar Arnhem heeft meer te bieden op het gebied van musea. Wanneer je van moderne kunst houdt moet je bijvoorbeeld echt naar Museum Arnhem om van de prachtige werken van Charley Toorop en Carel Willink te genieten. Bezoek ook de beeldentuin die je alleen al door het prachtige uitzicht niet mag missen.

Literatuur: Arnhem Lacht, Open Mic Comedy Night

Nadat je een maand lang op jezelf bent geweest in een nieuwe stad, niet hebt kunnen slapen van de nieuwe indrukken, alleen maar pizza hebt gegeten omdat je te lui was voor echte boodschappen, de sportschool ‘niet hebt kunnen vinden’, is het tijd voor een avondje flink lachen – niet alleen train je zo toch wat buikspieren, je vergeet al doende ook even dat je pappie en mammie zo mist! Dit evenement vindt op 1 oktober plaats in het Posttheater.

Theater: Productiehuis Generale Oost – Theater aan de Rijn

In hartje centrum, verstopt tussen de winkels, vind je Theater aan de Rijn: het lieflijke theater waar productiehuis Generale Oost is gehuisvest.  Generale Oost biedt jonge theater en -dansmakers de kans om een voorstelling te ontwikkelen, te produceren en uit te voeren. Wil je nieuw talent spotten, ga dan naar Theater aan de Rijn!

Theater: Posttheater

Het Posttheater wordt ook wel hèt cabaretpodium van het Oosten genoemd. Veel gevestigde cabaretiers zijn op dit podium begonnen, en keren er terug voor try-outs of tijdens een tournee. Naast de grote namen kun je ook op dit podium jong talent verwachten!

Theater: Huis Oostpool

Vlakbij de Rijnboulevard met al zijn terrasje, vind je Toneelgroep Oostpool met zijn eigen theater: Huis Oostpool. Toneelgroep Oostpool maakt energieke voorstellingen die aanzetten tot reflectie op de maatschappij. De liefhebber van hoogstaand acteerwerk kan hier veelal zijn hart ophalen.

Muziek: Luxor Live

Luxor Live omschrijft zichzelf als ‘het poppodium van Arnhem’. De naam verwijst naar het monumentale pand in het centrum van de stad waarin het concertgebouw zich gevestigd heeft: Luxor. In zowel de grote als de kleine zaal treden verschillende (inter)nationale artiesten op. Binnenkort staan onder andere DeWolff, Gare du Nord en Will and the People op het programma.

Lees ook onze uitgaanstips voor ZwolleGroningen, Utrecht, Amsterdam en Nijmegen

Tags: , , , , , , , , , ,
Posted in Film, Kunst, Lijstje, Literatuur, Muziek, Theater | No Comments »

« Older Entries |

Volg ons

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag tweewekelijks de tofste culturele uitgaanstips.