CultuurBewust.nl | Shrek niet: Diaz en Banderas in Amsterdam - CultuurBewust.nl

Shrek niet: Diaz en Banderas in Amsterdam

Door:  | 
13/06/2007

Dinsdagavond 12 juni stond Amsterdam eventjes helemaal op zijn kop tijdens de Ambilight Opening Night. Deze feestelijk avond stond helemaal in het teken van de nieuwe Shrek film ‘Shrek the Third’. Honderden gillende fans verzamelden zich achter dranghekken bij het Tuschinski filmtheater om een blik op te vangen van Cameron Diaz en Antonio Banderas. Zij reizen door Europa om de populaire animatiefilm, waaraan zij hun stem hebben verleend, te promoten. Ook tientallen bekende Nederlanders betraden de, voor deze gelegenheid, groene loper.

Het was een en al drukte en hektiek in de Regulierbreestraat in Amsterdam. Honderden fans wachtten vol spanning op de beroemde Tv-sterren Cameron Diaz en Antonio Banderas, die voor de promotie van Shrek 3 Nederland aandoen. Zelfs presentator René Mioch was een tikkeltje gespannen, wat ontaardde in misplaatste grappen en verkeerde aankondigingen.

Voordat de twee na lang wachten per auto voor de deur van filmtheater Tuschinski stopten, waren studiobaas Jeffrey Katzenberg en regisseur Chris Miller al gearriveerd. Mike Myers, die de stem van Shrek vertolkt, was wegens ziekte niet aanwezig.

Zijn Nederlandse tegenhanger Peter Blok was daarentegen wel van de partij. Ook de Nederlandse Puss in Boots (Jon van Eerd) en Prince Charming (Tony Neef) spraken met René Mioch op de groene loper. Jon ontmoette eerder deze dag al zijn Amerikaanse collega en die had hem verteld dat hij al dagen aan hem dacht. Jon droomde zelf in ieder geval al nachtenlang over Banderas.

De vrouwelijke figuren uit de Paramount/DreamWorks Animation film werden belichaamd door Angela Schijf (Fiona) en Chantal Janzen (sneeuwwitje). ONM-ster Petra Kagchelland is met het inspreken van de teksten van Donkey de enige vrouw die van sekse ruilt. Gerard Joling toont juist zijn vrouwelijke kant door de stem van de Lelijke Stiefzuster in te spreken. Collega-Topper René Froger liet zijn gezicht, zijn vrouw én kinderen ook nog even zien op de groene loper. Hij bekende geen favoriet karakter in de populaire Shrekfilms te hebben.

Voetbaltrainer Ruud Gullit heeft wél een voorkeur, hij zou het liefste ‘dat kleine koekje’ willen zijn.
Georgina Verbaan vergelijkt zich het liefst met Puss in Boots. “Niet omdat ik net zo zielig kan kijken, maar ook omdat hij het ene moment lief is en het volgende moment mraaaaaauw, zijn nagels ergens inzet. Dat vind ik prachtig!” Toch zou ze het liefste het stemmetje van Donkey willen inspreken. “Maar dat gaat toch niet klinken met mijn stem,” vervolgt ze lachend.

X-factor zangeres Sharon Kips bekende eerlijk dat ze niet wist of ze op iemand als Shrek kon vallen, maar liet wel los dat het bij haar altijd om het innerlijk draait en niet om het uiterlijk.

Gelukkig voor Shrek, want van zijn uiterlijk moet hij het niet hebben. Toch is het animatiepoppetje wereldberoemd. Vanaf 21 juni draait zowel de Nederlandse als de originele versie in de Nederlandse bioscopen.

CultuurBewust.nl is de belichaming van mijn twee missies. Ten eerste wil ik jongeren gedurende hun studietijd kennis laten maken met de journalistieke praktijk. Door artikelen te schrijven bouwen de studenten een portfolio op, waarmee ze na het afronden van hun studie een potentiële werkgever kunnen verbluffen.
Ten tweede zou ik graag zien dat jongeren meer zouden participeren in het Nederlandse cultuuraanbod. Door een kijkje te geven achter de schermen van de Nederlandse cultuur door middel van interessante artikelen, geschreven door leeftijdsgenoten, hoop ik dat te bereiken.

 

Wat: Premiere Shrek the Third | Waar: Tuschinski Amsterdam | Wanneer: 12/06/2007 |