CultuurBewust.nl | Columnkoningin Aaf Brandt Corstius ABC’t over het moderne leven - CultuurBewust.nl

Columnkoningin Aaf Brandt Corstius ABC’t over het moderne leven

Door:  | 
25/11/2010

Geliefd en geroemd, dat is Aaf Brandt Corstius. De voormalig columniste van nrc.next en huidig columniste van de Volkskrant heeft een nieuwe bundel boordevol eerder gepubliceerde columns op de markt gebracht: ABC van het moderne leven. We vergeven Brandt Corstius de flauwe afkorting van haar eigen naam in de titel en bejubelen haar bundel, want het is een heerlijk staaltje vakmanschap van de Columnkoningin van Nederland.

Waarom Aaf Brandt Corstius gekroond moet worden tot columnkoningin? Omdat zij de vinger op de zere plek legt. In ABC van het moderne leven is die zere plek  de moderne maatschappij. Met een universele vorm van humor rammelt zij de maatschappij in alfabetische volgorde door elkaar en wacht totdat het muntje valt.

En dat muntje valt. Hard. Brandt Corstius weet humor consequent door te voeren en is niet bang voor zelfspot. Ze snijdt actuele thema’s aan, zoals blijkt uit het vermakelijke register voorin het boek: Balkenendisme, Hyvesverjaardag, Mooistemeisjestragiek en – niet te missen – Zelfgoogelen.

Het vergrootglas
In ABC van het moderne leven pakt Brandt Corstius een vergrootglas en richt dat op een actueel thema. Maar actueel hoeft niet te betekenen dat het groot in de krant staat, het kan ook iets zijn wat leeft onder de bevolking: tweeten, taalgebruik, Facebooken, Sonja Bakker. Met haar vergrootglas plaatst de columniste een kleine gebeurtenis in een groter geheel – de maatschappij. Ze biedt perspectief op een ongegeneerd humoristische manier.

‘Of je nu reclamespotjes bedenkt, tandpasta verkoopt of zelfhulpboeken schrijft, een ding moet je weten. Richt je op bejaarden. Bejaarden zijn hot. Bejaarden zijn rijk, ze hebben veel vrije tijd en bovendien zijn er heel veel van.’

Aaf als Angelina Jolie
Aaf Brandt Corstius spreekt vooral jongere generaties aan, omdat zij precies weet wat zij denken, doen en willen. ‘Af en toe identificeer ik me met Angelina Jolie. Niet zozeer qua lipsituatie, of qua dat zij een beroemde ster is, of omdat er een videospel op haar gebaseerd is (…), of omdat ze een VN-ambassadrice is. Maar meer qua kindsituatie. Af en toe denk ik namelijk dat ik op een dag een kind zal adopteren, net als Angelina gedaan heeft.’

Oké, alle columns van Brandt Corstius stonden eerder al in NRC Handelsblad, nrc.next, de Volkskrant en VT Wonen, maar is dat reden om ACB van het moderne leven te laten liggen? Zeker niet, want wie weet heb je die ene column over Taalklikkers, Opruimgoeroes, Rietweet of De dalai lama niet gelezen. En dan heb je wat gemist. Want wie wil nou niet álle columns van de Koningin der Columns gelezen hebben?

Weggekropen met het hoofd in een boek. Vijf verslond ik er per week. Slechts voor de hoognodige opmerkingen onttrokken mijn ogen zich aan de dansende lettertjes. Het was en is nog steeds een verslaving: lezen. Die passie voor lezen combineer ik nu met een andere verslaving: schrijven. Vroeger kon ik al geen dag zonder. Verhalen over mysterieuze werelden, vliegende paarden en pratende toverstokjes waren aan de orde van de dag. Nog steeds kan ik geen dag zonder schrijven. Ik word er mee wakker, ik ga er mee naar bed. Stiekem hoop ik dat mijn eigen boek ooit in de winkel komt te liggen (zó cliché!). Een boek over mysterieuze werelden, vliegende paarden en pratende toverstokjes. Mark my words, dat boek komt er!

 

Wat: ABC van het moderne leven | Wanneer: November 2010 | ISBN: 9789057594168 | Uitgeverij: Podium |

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.