Blended is vooral een mix van kinderachtige grappen en flauwe schunnigheden

juli 23rd, 2014

In Blended worden tegenspelers Drew Barrymore en Adam Sandler na The Wedding Singer en Fifty First Dates herenigd door regisseur Frank Coraci voor alweer een derde romcom samen. Dit keer spelen ze twee alleenstaande ouders die per toeval samen met hun respectievelijke gezinnen een vakantie blijken te delen. Het resultaat is een film waarvan je de voorspelbaarheid wellicht nog vergeven zou hebben als de makers de plank niet zo mijlenver mis hadden geslagen met alle flauwe grappen en seksuele toespelingen.

Het verhaal van Blended laat zich het beste omschrijven als een kruising tussen Life As We Know It en Just Go With It. Na een mislukte blind date, biedt een gezamenlijke familievakantie in een luxe resort een tweede kans op echte liefde. Gelukkig maar, want het feit dat je je koffie op dezelfde manier drinkt (zwart, met suiker) is toch het romcom equivalent van zielsverwantschap.

Flauw

Het zijn niet alleen de kinderachtige grappen, maar vooral ook de continue seksuele toespelingen (denk: een close-up van neushoornseks en een ongewenste tongzoen van een giraffe) die overheersen in Blended. Aan deze weinig subtiele basis worden nog enkele van de gebruikelijke romantische komedie ingrediënten  ̶  zoals een make-over en een botte hartsvriendin  ̶  toegevoegd.  En dan laten we het beschamende danwel ronduit beledigende beeld dat de film van Zuid-Afrika schetst nog buiten beschouwing.

Grappig of beschamend?

Dit neemt niet weg deze film fans van typische Adam Sandler komedies als Happy Gilmore en Grown Ups ongetwijfeld kan behagen. Voor de rest van het publiek zijn er spaarzame momenten die je toch nog een oprechte glimlach ontlokken. Bijvoorbeeld wanneer een muziek-medley van  I’m Every Woman (Chaka Khan) via I’ll Make Love To You (Boyz ll Men) naar It’s The End Of The World As We Know It (R.E.M.) de respectievelijke gedachten van een tienermeisje, haar bewonderaar en haar vader weerspiegelt. Helaas bieden dergelijke scènes slechts tijdelijk verlichting. Roept het beeld van een vrouw die bijna met het verkeerde lichaamsdeel op de hoorn van een neushoorn belandt bij jou eerder plaatsvervangende schaamte op dan een onbedwingbare schaterlach? Stel jezelf dan vooral niet bloot aan de overige humoristische verrassingen van Blended.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Film, Recensie | No Comments »

Succesverhaal Jacqueline Govaert: “Je moet zorgen dat je beter wordt en de bereidheid hebben om door te gaan”

juli 23rd, 2014

Al meer dan vijftien jaar maakt singer-songwriter Jacqueline Govaert muziek. Eerst met de band Krezip, met wie ze hits scoorde om vanaf 2009 solo te gaan. In 2010 kwam haar eerste solo debuutalbum Good Life uit. Met haar begin 2014 uitgekomen album Songs to soothe veroverde ze de hitlijsten en zijn haar indringende nummers niet meer van de radio weg te denken. CultuurBewust.nl sprak met Jacqueline Govaert over haar carrière, succes, tegenslagen en de toekomst.

Govaert’s album Songs to soothe komt recht uit haar hart. Govaert: “Het is mooi om te zien wat voor invloed het album heeft op mensen. Als mijn muziek iets kan betekenen voor mensen tijdens belangrijke en essentiële momenten in iemands leven dan is dat geweldig.”

Het album Songs to soothe gaat terug naar Govaert’s muzikale basis en vergelijkingen met grootheden als Carole King, die met haar album Tapestry de wereld veroverde, waren snel gemaakt. “Tapestry van Carole King was zeker een ‘rode-draad-plaat’ voor mij. Er zit van alles in: eenvoud in de arrangementen, een hele mooie piano. King is in de eerste plaats muzikant en songwriter. In deze gekke wereld is zij iemand om naar op te kijken: wie schrijft die blijft. Songs to soothe is een hele intieme plaat geworden. Het ouderschap (Govaert heeft twee kinderen, red.) is een constante factor, er verandert zoveel in het leven, mensen gaan dood, kinderen worden geboren. Op het leven thuis kun je vertrouwen, het leven als muzikant is heel surrealistisch en betrekkelijk.”

Govaert had enorm veel succes met de band Krezip, toch kwam er een moment dat de band uit elkaar ging. “Het was een moeilijke keuze om te stoppen. Ik wist dat het een keer zou gebeuren, maar ook dat het een tweede kans zou betekenen om helemaal opnieuw te beginnen. Na Pinkpop 2007 begon het bij mij te kriebelen. Krezip stopte op het hoogtepunt. We zijn nog heel erg verbonden met elkaar en ik ben dolblij dat ik van zo’n bijzondere groep deel heb mogen uitmaken.”

Vliegende start

Succes is niet iets wat zomaar komt aanwaaien, je moet keihard willen knokken voor wat jij wil bereiken in het leven. “Je moet zorgen dat je beter wordt en de bereidheid hebben om door te gaan. Vertrouwen houden, maar ik denk dat dit voor iedereen geldt. Als je vastloopt moet je door. Wat ik wil meegeven is, dat je goed voor ogen moet hebben waar je over tien jaar wil zijn. Niet zomaar aanrommelen en de jaren voorbij laten gaan maar het overzicht houden.”

Muziek was al vroeg een belangrijke factor in het leven van Govaert. “Ik ben begonnen met blokfluit spelen, op een gegeven moment kwam de piano in mijn leven, daar was ik meteen door geobsedeerd. Ik weet niet of het meteen duidelijk was dat ik muzikale aanleg had. Het is een combinatie van enthousiasme en talent. Het is moeilijk te zeggen waar talent ophoudt en doorzetten begint. Als je het zelf niet echt wil dan gaat het nooit lukken. En ik had al snel de behoefte om zelf iets te gaan creëren.”

Niet alleen zelf muziek spelen, ook naar muziek luisteren heeft bijgedragen aan haar muzikale reis. “Mijn ouders luisterden naar Rob de Nijs, Van Morrison en The Stones, daar groeide ik mee op. Paul de Leeuw was voor mij belangrijk. Tijdens toneelles zong ik zijn nummers. Ik zong in een speciale afdeling op school in Tilburg (middelbare school, red.). Tot ik veertien jaar was, was ik nog zoekende. Toen ik K’s Choice op Pinkpop zag was dat het moment waar alles op zijn plek viel.”

De stap naar een optreden zien op tv van een optreden op Pinkpop, was enorm. “Joost (van Haaren, bassist Krezip, red.) kwam in 1997 met het idee om met Krezip te beginnen. Vanaf het eerste moment dat we een band waren, was op Pinkpop staan het doel. Daarna is het heel snel gegaan. Je hebt natuurlijk geen idee hoe of wat, eigenlijk super naïef, maar toen we daar eindelijk speelden was het voor ons heel logisch, terwijl anderen het juist ontzettend bijzonder vonden. We konden onze carrière daarna rustig met een goede basis opbouwen.” En zo kon ze werken aan een ontwikkeling in haar muziek. “Deze nummers had ik toen niet kunnen schrijven, harmonisch en qua tekst. Het nummer I Would Stay klinkt heerlijk naïef maar toch ook ver vooruit. Ik haal, net als toen, mijn inspiratie uit het dagelijks leven, mijn beste liedjes komen uit het hart.”

De weg naar succes

Om succes te hebben moet je nooit willen opgeven volgens Govaert. “Ik was aan het begin van mijn carrière een heel ander meisje, maar wel één met een doel. Ik ben zeker veranderd, het leven is nu ook anders dan toen. Ik zat op de rockacademie in Tilburg en na die zomervakantie, na ons optreden op Pinkpop, was alles veranderd, waren we opeens bekende Nederlanders. Ik had altijd een goede thuissituatie, maar het was ook heftig. Dat kwam omdat mijn ouders ook betrokken waren bij de band.”

Succes komt met een prijs. “In het begin was het heel erg verwarrend. Ik was ook soms bang, durfde niet meer alleen met de trein.” Pinkpop 1999 was een omslag in het leven van Govaert. “Dat was voor het grote publiek de doorbraak maar daarvoor waren we het al aan het opbouwen. Er zijn daarna nog veel belangrijke momenten geweest. Zo draaide mijn muziek op de radio en traden we op tijdens Lowlands en Noorderslag. Pinkpop 2007 was bijzonder omdat we invielen voor Amy Winehouse, dat was helemaal thuiskomen voor ons. Je hebt altijd ups and downs, maar in 2007 hadden we ons weer als band uitgevonden, werden we als helden onthaald en klopte alles.”

Durf te dromen

De toekomst ligt open voor één van de beste singer-songwriters van Nederland. “Ik wil  weer gaan schrijven. Op dit pad doorgaan voelt voor mij heel goed. Het is heerlijk als een plaat goed wordt ontvangen. Nog een betere plaat maken, dat is de uitdaging. De uitdaging zit in de muziek, dus daar ga ik voor.”

Jacqueline Govaert is het levende voorbeeld dat dromen er zijn om waar te maken. “Natuurlijk wil je platen verkopen en hoop je dat mensen je platen mooi vinden. Het doel is om een eigen publiek op te bouwen dat met je meegroeit en dat mensen naar je muziek willen blijven luisteren. Dat kost tijd, maar ik denk dat ik daar nu aan begonnen ben. Het pad is er om belopen te worden.”

Tags: , , , ,
Posted in Interview, Muziek | No Comments »

Een warm welkom op Welcome To The Village

juli 22nd, 2014

Het muziekfestival Welcome to The Village in natuurgebied de Groene Ster bij Leeuwarden werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Dit jaar trok het driedaagse evenement met maar liefst honderd acts op het programma zesduizend bezoekers. Hoge temperaturen, grote hoeveelheden waterpistolen en nog meer goede muziek zorgden voor de perfecte festivalsfeer.

Bij aankomst op het festivalterrein, komt een gemoedelijke sfeer je tegemoet. Een rustig meertje voor je neus, grote bomen, kleine eettentjes en bouwwerken van pallets geven het weids opgezette festival het karakter van een gezellig dorpje. Bij de vrolijke openingsact van de Gallowstreet Brass Band staan maar veertig mensen voor het podium, maar binnen een uur is het terrein al behoorlijk vol gelopen. Op het allerkleinste podium, geplaatst in een joert, speelt Calgary Woods. Ze maken breekbare folk, die uitstekend past in het volle, warme tentje langs het water. Even verderop staat indieband Rondé nogal onwennig op de planken. Ze draaien nog niet zo lang mee, maar klinken wel behoorlijk professioneel. De strakke drums en het jaren negentig synthesizergeluid brengen het publiek, ondanks de hitte, in beweging.

Te krap

In de joert staat even later I Am Oak op het programma. De tent heeft een capaciteit van zo’n vijfentwintig zitplaatsen, maar de opkomst is toch zeker het vijfvoudige. Dit lijkt een foutje in de programmering. Zanger Thijs Kuijken speelt daarom een aantal hele korte, maar loepzuivere sets met daartussen een publiekswissel. Na twee nummers moet iedereen de tent weer uit om ruimte te maken voor de volgende lading. Jammer dat hij hierdoor de opbouw in zijn show moet laten varen.

Thomas Azier weet veel publiek de tent de Grootegast in te lokken. De zelfingenomen Fries met zijn boybandlook maakt meer show dan muziek. Zijn danspasjes voert hij perfect uit, maar zijn stem kent weinig kracht en de beats zijn in ieder nummer ongeveer hetzelfde. De electrorock die hij speelt is daardoor niet erg spannend. De afsluiter van de eerste dag, Balthazar, zet wel een erg afwisselende set neer. De zang is krachtig en ieder nummer heeft een eigen karakter. De band maakt opgepoetste rock, maar dan wel met schuurmiddel.

Hitte

Op de tweede ochtend zijn de campinggasten met vierendertig graden Celsius op de thermometer hun tenten uitgedreven en al smerend naar het festivalterrein geslenterd. Gelukkig staan er een paar rustige acts op de planning; dansen is ook onmogelijk in deze hitte. Bij het optreden van Herrek heerst een serene sfeer: de muziek kabbelt en de samenzang is vloeiend. De artiesten op podium Ravenswoud staan zich vandaag in het zweet te werken voor een handjevol toeschouwers. Er is op deze weide namelijk geen schaduwplekje te vinden. Gelukkig heeft de organisatie gezorgd voor diverse gratis watertappunten en een groot waterpistolengevecht. Ook wordt er veel gezwommen in het meertje.

De Zweed Daniel Norgren speelt op Welcome to The Village met voltallige band. De bandleden houden zich rustig, maar dit doet geen afbreuk aan het geluid. De bluesrock is rauw en komt recht uit het hart. Een kleine twee uur later staat er een heel andere bluesrockband te spelen. Scarecrow mixt dit genre met Franstalige rap en weet daarmee het publiek los te krijgen. De muziek is strak en de artiesten stralen.

Verrassing

´s Avonds spelen de Vlaamse broertjes van Compact Disc Dummies. Dit duo mag met recht de verrassing van het festival worden genoemd. Ze maken snoeiharde electro en staan overtuigend op de planken. De steengoede melodieën zorgen ervoor dat het publiek volledig los gaat en meedoet. Het enige wat de bezoekers nu nog rest is tot half drie verder dansen op de muziek die de dj’s voor hen draaien.

De zon houdt zich op de laatste dag gelukkig iets meer gedeisd. De eerste act is het Jamaican Jazz Orchestra, welke zorgt voor een heerlijk zomers deuntje. Het Oostenrijkse Russkaja komt met een zeer merkwaardige act die prima zou passen op het Eurovisie Songfestival. De mannen en vrouwen in rood-zwarte pakjes mengen Russische volksmuziek met ska en metal. Het publiek heeft het naar zijn zin en doet alles wat gevraagd wordt. Ook de daaropvolgende artiest Tim Knol wordt goed ontvangen. Hij zet samen met zijn band een sterke set neer met heldere zang en goed gitaarsolo’s van Anne Soldaat.

Het publiek en de zon straalden en het verwachte onweer bleef het hele weekend uit. Desondanks heeft de organisatie met donderende en flitsende acts een prachtige tweede editie van Welcome to The Village weten te creëren.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Muziek, Reportage | No Comments »

GenreBewust: progressieve rock

juli 22nd, 2014

Wat zijn in vredesnaam die genre-aanduidingen bij de albumrecensies? Wat moeten we ons voorstellen bij ‘witch-house’, ‘neo-romantiek’, ‘lo-fi’ of ‘post-rock’? Om deze onduidelijkheden voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen, roept CultuurBewust.nl een nieuw dossier in het leven. Hierin bespreken we de vele muzikale genreaanduidingen die bedoeld zijn om de boel te verduidelijken, maar vaak juist het tegenovergestelde bereiken. Welkom bij GenreBewust, met vandaag een genre met een rijke maar ook stormachtige geschiedenis: progressieve rock.

Ambitie. Complexiteit. Virtuositeit. De sleutelwoorden van de progressieve rock. Dit genre, een uitvloeisel van de muzikale experimentatiedrift van de psychedelische sixties, had één doel: rockmuziek op een hoger plan brengen. Simpele popdeuntjes met een vers-refrein-brugstructuur waren passé. Het was tijd om de grootsheid en complexiteit van klassieke muziek en de creativiteit en virtuositeit van jazz te omarmen. Pas dan kon rockmuziek écht erkend worden als serieuze kunstvorm.

De vroege seventies: de hoogtijdagen

De progrockhype begon in laat 1969, met het (op CultuurBewust.nl al eens gerecenseerde) debuut van het Britse King Crimson: In the Court of the Crimson King. Dit indertijd ongekend geraffineerd en imponerend album had een inspirerende werking. Opeens was de helft van de rockwereld bizarre akkoorden en maatsoorten aan het leren, en quasipoëtische, gemiddeld tien minuten lange rocksuites aan het schrijven.

In de daaropvolgende jaren was progressieve rock helemaal en vogue. Bands als Yes sponnen spannende muzikale panorama’s: nummers als ‘Roundabout’ en ‘And You and I’ veroverden zowel publiek als critici. Het flitsende instrumentale werk van meestermuzikanten als ELP-toetsenist Keith Emerson (luister naar zijn vuurwerkvingers op ‘Tarkus’) voegde toe aan de aantrekkingskracht. Jethro Tull maakte zelfs internationale hits van twee albums die ieder maar één track telden. (Namelijk Thick as a Brick – absurd vermakelijk; en A Passion Play – nogal druilerig.)

De progrock-apocalyps

Helaas gaat het zelden lang goed in het leven. In de tweede helft van de seventies kwam progrock dan ook in de sores. ‘Prog’ was te complex en zelfingenomen geworden: lang was veranderd in langdradig, en ingewikkeld in ronduit elitair. Punkrockers als de Sex Pistols zetten zich agressief af tegen de stoffige oude proggers. Dit leidde ertoe dat progrock dodelijk oncool werd en jarenlang nagenoeg van het toneel verdween.

De jaren negentig: de herrijzing

In de jaren negentig was de antihype echter overgewaaid. Avonturiers als Porcupine Tree en Spock’s Beard begonnen weer uitgesponnen nummers te produceren, zoals ‘The Sky Moves Sideways’ en ‘The Light’. Zo werden de botten van de progrockdinosaurus ontaard. Via een stevige injectie metal en singer-songwriterachtige introspectie en (melo)drama werd het genre vervolgens klaargestoomd voor de moderne tijd. Sindsdien is prog weer springlevend, al lijkt het ‘progressieve’ er enigszins vanaf te zijn: de aparte songstructuren, imponerende klanken en jazzy improvisatie zijn niet wezenlijk anders dan in de seventies.

Niet gebruikersvriendelijk, wel spannend

Oplettende lezertjes zullen zich ondertussen realiseren dat progrock vaak niet erg gebruikersvriendelijk is. De lange, complexe nummers en soms onbegrijpelijke songteksten kunnen afschrikwekkend werken en het geduld op de proef stellen. Bovendien hebben niet alle proggers de instrumentale virtuositeit en songwriting-expertise om hun ambities te rechtvaardigen. Toch is de meeslependheid en mate van detail van een goeie progrockplaat de moeite waard. Muzikale spanning en verwondering ten top.

Luistertips

Klassieke progrock
•    King Crimson – In the Court of the Crimson King (1969)
•    Van der Graaf Generator – H to He, Who am the Only One (1970)
•    Genesis – Selling England by the Pound (1973)

Moderne progrock
•    Dream Theater – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)
•    The Mars Volta – Frances the Mute (2005)
•    Porcupine Tree – The Incident (2009)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Beschouwing, Muziek | No Comments »

Alles is liefde op derde editie van Milkshake Festival

juli 22nd, 2014

Voor het derde jaar werd op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam het Milkshake Festival georganiseerd. Een dance-festival waarbij culturele diversiteit samenkomt in een feest waarbij de insteek is dat huidskleur, status, entertainment en uiterlijke verschijning los staat van seksualiteit. ‘For All Who Love’ is ook het motto van het festival dat deze zondag overspoeld werd door seksuele wezens in alle kleuren van de regenboog.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Fotoreportage, Muziek | No Comments »

Win kaarten voor Orlando Festival!

juli 22nd, 2014

Het avondconcertprogramma van het Orlando Festival brengt dit jaar van 6 t/m 17 augustus kamermuziek tot in alle hoeken van Zuid-Limburg. Naast een aantal concerten op festivallocatie Rolduc en in Theater Heerlen gaan er dit jaar ook concerten plaatsvinden in het Openluchttheater van Valkenburg, in de St. Janskerk Maastricht, de Sint-Pieterskerk Maasmechelen (België), de Kloosterbibliotheek van Wittem, in het Cultureel Centrum Eijsden, en in de Ballsaal im Alten Kurhaus in Aken (Duitsland). Je kunt ook een overnachting boeken op het festival. > Meer info

In samenwerking met het Orlando Festival geeft CultuurBewust.nl 3×2 kaarten weg voor een avondconcert naar keuze. Kans maken? Beantwoord dan voor 6 augustus 2014 in dit formulier de volgende prijsvraag: Door wie is het Orlando Festival opgericht?

Tags: , , , , ,
Posted in Muziek, Prijsvraag | No Comments »

De clichématige serie Rechercheur Ria is best charmant

juli 21st, 2014

Na Dokter Tinus en Danni Lowinski  was het begin dit jaar aan Rechercheur Ria om de SBS6-kijker op woensdagavond te behagen met een televisieserie van Nederlandse bodem. De charmante acteurs en optimistische sfeer van deze komische politieserie winnen het net van de clichématige personages en soms wel erg flauwe grappen in het eerste seizoen.

Gebaseerd op de Spaanse serie Los misterios de Laura, staat in Rechercheur Ria de alleenstaande moeder Ria (Ellen Pieters) centraal. Met een uitbundige tweeling en een chaotische baan als rechercheur probeert deze soms wat onhandige dame zich staande te houden. Hoewel collega Martin (Manuel Broekman) trouw aan haar zijde staat, is Ria’s werk niet altijd even gemakkelijk. Collega Lydia (Birgit Schuurman) kan haar niet uitstaan en ex-man Jaap (Victor Löw) is chef op het bureau. Toch weet de vrolijke rechercheur elke moordzaak tot een goed einde te brengen.

Charmante uitstraling

Het personage van Ria karakteriseert zich als een ietwat stuntelige vrouw van middelbare leeftijd die van koken en eten houdt. Een vrouw die overal waar ze komt een muffin, taartje of koekje in haar mond stopt en zich in een gesprek met een verdachte gemakkelijk laat afleiden door een opmerking over glas ontkalker of een homeopathisch slaapmiddel.  Flauw en cliché, maar Ellen Pieters komt er mee weg. De actrice die we kennen van Het Klokhuis en Zeg ‘ns Aaa heeft zo’n charmante en positieve uitstraling dat het een plezier is om naar haar te kijken. Manuel Broekman doet het ook leuk als Ria’s partner in crime Martin die zich presenteert als sympathieke rokkenjager –wat een verademing na de etterige corpsbal die Broekman speelde in Feuten. Ook Birgit Schuurman en Victor Löw verstaan hun rol als pinnige collega en goedzakkerige, maar vreemdgaande ex van Ria.

Veel soapies

Met Costa!  en Verliefd op Ibiza regisseur Johan Nijenhuis als producent van de serie is het niet gek dat er nogal wat bekende (ex)soapies de revue passeren. Denk aan Sanne Vogel, Yolanthe Sneijder-Cabeau, Tamara Brinkman, Mark van Eeuwen en meer.  Deze gastoptredens zijn -behalve Sanne Vogel als irritante verdachte die het er veel te dik boven op legt- vaak gevat, geinig en zelfs goed geacteerd.

Samen met het innemende spel van de hoofd cast vergeef je Rechercheur Ria pijnlijk flauwe grapjes als Ria die ‘per ongeluk’ een losse flodder in Martin’s bil schiet. En daarbij: een beetje onderbroekenlol moet toch kunnen zo in de zomer.

Tags: , , , , , , , , ,
Posted in Film, Recensie | No Comments »

« Older Entries |

Volg ons

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag tweewekelijks de tofste culturele uitgaanstips.