De clichématige serie Rechercheur Ria is best charmant

juli 21st, 2014

Na Dokter Tinus en Danni Lowinski  was het begin dit jaar aan Rechercheur Ria om de SBS6-kijker op woensdagavond te behagen met een televisieserie van Nederlandse bodem. De charmante acteurs en optimistische sfeer van deze komische politieserie winnen het net van de clichématige personages en soms wel erg flauwe grappen in het eerste seizoen.

Gebaseerd op de Spaanse serie Los misterios de Laura, staat in Rechercheur Ria de alleenstaande moeder Ria (Ellen Pieters) centraal. Met een uitbundige tweeling en een chaotische baan als rechercheur probeert deze soms wat onhandige dame zich staande te houden. Hoewel collega Martin (Manuel Broekman) trouw aan haar zijde staat, is Ria’s werk niet altijd even gemakkelijk. Collega Lydia (Birgit Schuurman) kan haar niet uitstaan en ex-man Jaap (Victor Löw) is chef op het bureau. Toch weet de vrolijke rechercheur elke moordzaak tot een goed einde te brengen.

Charmante uitstraling

Het personage van Ria karakteriseert zich als een ietwat stuntelige vrouw van middelbare leeftijd die van koken en eten houdt. Een vrouw die overal waar ze komt een muffin, taartje of koekje in haar mond stopt en zich in een gesprek met een verdachte gemakkelijk laat afleiden door een opmerking over glas ontkalker of een homeopathisch slaapmiddel.  Flauw en cliché, maar Ellen Pieters komt er mee weg. De actrice die we kennen van Het Klokhuis en Zeg ‘ns Aaa heeft zo’n charmante en positieve uitstraling dat het een plezier is om naar haar te kijken. Manuel Broekman doet het ook leuk als Ria’s partner in crime Martin die zich presenteert als sympathieke rokkenjager –wat een verademing na de etterige corpsbal die Broekman speelde in Feuten. Ook Birgit Schuurman en Victor Löw verstaan hun rol als pinnige collega en goedzakkerige, maar vreemdgaande ex van Ria.

Veel soapies

Met Costa!  en Verliefd op Ibiza regisseur Johan Nijenhuis als producent van de serie is het niet gek dat er nogal wat bekende (ex)soapies de revue passeren. Denk aan Sanne Vogel, Yolanthe Sneijder-Cabeau, Tamara Brinkman, Mark van Eeuwen en meer.  Deze gastoptredens zijn -behalve Sanne Vogel als irritante verdachte die het er veel te dik boven op legt- vaak gevat, geinig en zelfs goed geacteerd.

Samen met het innemende spel van de hoofd cast vergeef je Rechercheur Ria pijnlijk flauwe grapjes als Ria die ‘per ongeluk’ een losse flodder in Martin’s bil schiet. En daarbij: een beetje onderbroekenlol moet toch kunnen zo in de zomer.

Tags: , , , , , , , , ,
Posted in Film, Recensie | No Comments »

CultuurBewust Op Reis: Praag

juli 21st, 2014

Praag is één van de oudste steden van Europa, en dat is heel goed te zien aan de prachtige gebouwen en romantische straatjes. Er is genoeg te doen, en daarom selecteert CultuurBewust.nl dé hotspots op het gebied van film, theater en kunst in deze Tsjechische hoofdstad. 

Film: Segway Movie Tour

Praag diende als decor voor films als Amadeus (1984), The Unbearable Lightness of Being (1988) en Mission Impossible (1996). Als filmlocatie doet de stad het zo goed dat zelfs The Bourne Identity (2002) er is opgenomen, terwijl de film zich afspeelt in Zürich (geen wonder dat Bourne de weg kwijt is). Met de Segway Movie Tour rol je in rap tempo langs deze en nog veel meer filmlocaties terwijl op een monitor de betreffende fragmenten te zien zijn. Een ritje door de (film)geschiedenis van Praag.

Film: Filmhuizen en bioscopen

Film kijken kun je ook thuis op de bank doen, maar waarom zou je, als het ook kan in Kinokavárna Jalta, de laatste koffiehuis-bioscoop in Praag? Vroeger stond de stad er bol van, zoals de naam al doet vermoeden kun je hier onder het genot van een kopje koffie van een film genieten. Lucerna Palace mag er ook wezen, in dit monumentale gebouw bevinden zich een restaurant, concertzaal, muziekbar en bioscoop, allemaal even imposant. Mocht authenticiteit of bombast echter niet zo jouw ding zijn, ga dan naar Bio Oko. Dit kunst filmhuis heeft een bioscoopzaal met allerlei verschillende soorten stoelen: zitzakken, strandstoelen en zelfs een auto.

Film: Karel Zeman Museum

Denk voor een museumbezoek eens aan het Karel Zeman Museum. Karel Zeman (1919-1989) was een Tsjechische filmmaker, vooral beroemd voor zijn bijzondere special effects. In het museum kun je je eigen scènes opnemen en effecten toevoegen. Zoals de website zelf al aangeeft: hier mag je gerust foto’s en filmopnames maken!

Theater: Don Giovanni 

In 1787 ging Mozart’s opera Don Giovanni in premiere in het huidige Estates Theater in Praag. Nog altijd wordt de opera hier uitgevoerd, en wel in een zo authentiek mogelijke vorm met ouderwetse kostuums en doekendecor. Misschien nog wel leuker is de versie van het Nationale Marionettentheater. Op 7, 14, 21 en 28 augustus speelt het Marinettentheater bovendien Mozart’s Die Zauberflöte – een toegankelijkere opera is er niet. Liever een toneelstuk? Bezoek dan een van de stukken in het Svandovo theatre met Engelse ondertiteling.

Theater: Black Light

Typisch Praags is black light theater. Hierbij spelen de acteurs tegen een zwarte achtergrond. Met fluorescerende objecten, projecties en kostuums creëren ze zo optische illusies, gepaard met dans en mime. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Black Light Theatre Image, waar wel zes verschillende voorstellingen te zien zijn gedurende de zomer. Of kies voor Black Light Theatre Metro, waar de geheimen van de voorstelling na afloop onthuld worden in een interactieve workshop.

Theater: Legends of Magic Praque

Even bijzonder zijn laterna magika-voorstellingen, waarbij multimedia en mime worden gecombineerd. Bezoek bijvoorbeeld eind augustus Legends of Magic Prague waarin een veelvoud aan Praagse mythen en legendes voorbij komt.

Theater: Wereldkampioenschap jojoën

Zin in iets compleet anders? Van 7 t/m 9 augustus vindt in het Archa theater het wereldkampioenschap jojoën plaats.

Kunst: expositie Andy Warhol

Grenzend aan het grote plein Staroměstské náměstí zit de expositie van pop-art kunstenaar Andy Warhol. Hier hangen onder meer de beroemde Marilyn Monroe-zeefdrukken.

Kunst: Karelsbrug

Deze beroemde brug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana en is dé toeristenplek van Praag. De 500 meter lange brug zou zelfs het mooiste gotische bouwwerk ter wereld zijn.

Tags: , ,
Posted in Film, Kunst, Lijstje, Theater | No Comments »

Veel soul- en wereldmuziek op laatste dag North Sea Jazz 2014

juli 21st, 2014

De derde en laatste dag van het North Sea Jazz 2014 gaf veel ruimte aan soul en wereldmuziek. Er werd veel gedanst en het publiek genoot van artiesten als Sharon Jones & The Dap-Kings, Charles Bradley, Oscar D’Leon, Fatoumata Diawara, Benjamin Herman en Nile Rodgers & Chic. CultuurBewust.nl was erbij om de laatste dag in beeld te vangen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Fotoreportage, Muziek | No Comments »

Pharrell Williams steelt de show tijdens North Sea Jazz 2014

juli 21st, 2014

Het North Sea Jazz Festival is op vrijdag 11 juli 2014 weer van start gegaan. Deze editie is compleet uitverkocht. Vele bezoekers wisten de zalen al snel te vinden. Deze waren daardoor al snel vol en warm. Veel bekende artiesten uit binnen- en buitenland zijn te zien. Zo waren de hoogtepunten van de vrijdag onder andere Pharrell Williams, Buena Vista Social Club, Galactic, Hermone Deurloo, Robert Glasper en Booker T Jones. Contrabassist Christian McBride is de artist in residence en heeft hierdoor een carte-blanche om elke dag met een act op het podium te staan. CultuurBewust.nl is aanwezig om het  gehele festival in beeld te brengen.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Fotoreportage, Muziek | No Comments »

Van pop tot jazz maakt North Sea Jazz 2014 divers

juli 21st, 2014

Tijdens de tweede dag van het North Sea Jazz Festival 2014 stonden er alweer langere rijen bij de verschillende zalen. Er stonden weer grote namen op het programma, maar ook nieuwkomers. De Nile was de gehele avond gevuld, want hier gaven artiesten als Al Jarreau, Joss Stone en Stevie Wonder een optreden. In de Congotent werd het publiek vermaakt door onder andere de pianist Tigran, die jazz met elektronische muziek mengt, een verrassing van het festival. Naast alle optredens genoot de bezoeker van een hapje en een drankje en was er de mogelijkheid om de WK wedstrijd Nederland – Brazilië te zien. CultuurBewust.nl was erbij om deze tweede dag in beeld te brengen.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Fotoreportage, Muziek | No Comments »

Zoetsappige The Fault in Our Stars laat bioscooppubliek huilen

juli 20th, 2014

The Fault in Our Stars is een echte tienertranentrekker met een liefdesverhaal dat elk meisje jaloers maakt. De film, net als het gelijknamige boek van John Greens, gaat over twee terminale tieners. De film belooft in het begin dat het geen verdrietig verhaal opgeleukt met een flinke suikerlaag gaat worden. Die belofte maakt het echter niet waar, want het verhaal plakt van de zoetigheid aan elkaar. The Fault in Our Stars laat daarnaast ook zien hoe het leven van een tiener met kanker eruit ziet.

Hazel (Shailene Woodley) wil in eerste instantie niet naar de kankerpraatgroep waar haar ouders haar heen sturen. Ze is erg terughoudend en gaat liever geen verbindingen aan met nieuwe mensen. Zoals ze het zelf verwoordt is ze een granaat die op het punt staat te ontploffen en iedereen die te dichtbij staat met haar meeneemt. Gedwongen door haar moeder gaat de zestienjarige uiteindelijk toch. Daar ontmoet ze Gus (Ansel Elgort), die erg gecharmeerd is door Hazel’s cynische houding. Ondertussen houdt Hazel zich in deze moeilijke tijd vast aan haar lievelingsboek over een meisje met kanker. Het open einde zit haar alleen dwars, want ze wil weten hoe het met de nabestaanden van de hoofdpersoon gaat. Stapelverliefde Gus gebruikt daarom zijn Make-A-Wish wens om een reisje naar Amsterdam te regelen, waar de schrijver woont.

Broeder- en zusterliefde

Hoofdrolspelers Elgort en Woodley speelden in Divergent (2014) nog broer en zus. In deze film werpt Gus Hazel echter liefdesblikken toe waar ieder tienermeisje van droomt. Toch houdt Hazel de boot af. De zoenscène die uiteindelijk plaatsvindt in het Anne Frank Huis is wellicht wat misplaatst. Die misstap vergeef je regisseur Boone en schrijver Greens, omdat de twee hoofdpersonen zo overtuigend met subtiele gebaren hun grootse liefde voor elkaar weten te laten zien. Dit zie je terug in de kleine, voorzichtige aanrakingen tussen de twee. Breekbaar en liefdevol. Maar ook in de herkenbare tienerclichés, zoals het eindeloos checken van je mobieltje op nieuwe berichtjes.

Tienertranentrekker

De terminale tieners hebben bij elkaar geluk gevonden dat niet voor alle tieners is weggelegd. Juist daarmee snijdt de film zichzelf in de vingers. De suikerlaag die de film ontkent te hebben, is toch wel degelijk erg dik aangebracht. Ondanks deze tegenstrijdigheid, zullen maar weinig mensen het droog houden bij de film. Als kijker weet je dat Hazel en Gus door hun ziekte niet lang van elkaar zullen genieten. Hazel verwoordt dit in de film perfect. In de korte tijd dat ze samen zijn, hebben ze de oneindigheid in elkaar ontdekt. Gelukkig zijn er ook luchtige momenten in de film zoals de grappige gesprekken tussen de kankerpraatgroep deelnemers. Hierdoor ontstaat er een mooi evenwicht tussen verschillende emoties.

The Fault in Our Stars is een film die de balans tussen de zware materie en de luchtige manier om dit te vertellen heeft gevonden. De hoofdrolspelers zetten bovendien een zeer geloofwaardig koppel neer. Zoetsappig is het allemaal wel, maar dat is de filmmakers vergeven. Een romantisch tienerdrama kan nou eenmaal niet zonder een flinke dosis zoetigheid.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Film, Recensie | No Comments »

Flesh Garden is herbestemming op zijn hipst

juli 20th, 2014

De wallen worden langzaam schoongeveegd. Steeds meer panden staan leeg en waar leegstand is, is de kunstsector. Forten, fabrieken en postkantoren werden al als tentoonstellingsruimte herbestemd en nu kan er een bordeel aan het rijtje worden toegevoegd. Mimikmagazine neemt in samenwerking met de Canadese La Petit Mort gallery met Flesh Garden een weekend lang bezit van de boomsteeg.

Na linksaf te zijn geslagen word ik verwelkomd door een dame met een zwarte pruik, kanten handschoentjes en een zweepje. Echt bij de omgeving passen doet ze niet, ze lijkt eerder van een paard te zijn gestapt dan uit een bordeel. In klein kamertje aan de linkerkant van de steeg zit als onderdeel van de tentoonstelling een dj. Met zijn lange blonde asymmetrische haar en paars met groene glittertrui lijkt hij beter op zijn plek op een hip feest dan in een groezelig steegje.

Viezig

Verderop in de steeg wordt er achter een glazen deur een velours gordijn voor me open gedaan. Een kale, gespierde man met een zwart shirt en keurig onderhouden gezichtsbeharing heet me welkom. Na nog twee gordijntjes en een smerig toilet begint de tentoonstelling. De eerste verdieping is donker en wordt alleen verlicht door rode lampen en blacklight. De muren en vloeren zijn allemaal bedekt met zalmroze tegeltjes. De grond is nat en vies. Het ruikt naar wierook, dat wellicht wordt gebrand om andere geuren te verbergen.

Gezellig kleien

De begane grond is klein en met glazen wanden opgedeeld in verschillende ruimtes en kamertjes.  In een van de kamertjes zijn de twee leden van Magoa bezig elkaar in te smeren met modder. Heel interessant is de performance niet, er gebeurt niet veel. De vrouw naast me is ook niet onder de indruk “vroeger gebeurde dat hier vast zonder modder”.

Spetters en vlekken

Naast de performance is in een andere ruimte een film te zien. Als je het videowerk wilt zien moet je op het tweepersoonsbed in het kleine bedompte kamertje gaan liggen. Hoewel het matras is bedekt met plastic kan ik me er niet van weerhouden te bedenken wie er daar voor mij hebben gelegen en wat ze moeten hebben gedaan. Het blacklight boven mijn hoofd vol zit met spetters en vlekken werkt niet mee. Me verdiepen in de film lukt me niet.

Ongemakkelijk

De andere bezoekers lijken zich niet zoveel aan te trekken van de omgeving. Ze richten zich volledig op de werken of merken jolig op hoe hun witte kleding er uit ziet in het blacklight. Terwijl Magoa op de achtergrond rustig doorkleit kan ik me alleen maar afvragen waarom het pand is ontruimd.

Te beladen omgeving

Op naar de eerste verdieping, die is lichter en ruimer, de matrassen zijn hier netjes afgedekt met bloemetjesstof. Ook hier lijkt het werk te worden opgeslokt door de omgeving. De bloedende orchidee van Eva Lansink verbleekt naast de, om wat voor redenen dan ook, witgeschilderde wasbak. Ook de prachtige maar verontrustende kinderportretten van Anne Meijer komen helaas niet tot hun recht in het peeskamertje. Tegen de beige muur, dicht bij elkaar tussen een plankje en het bed, verliezen ze hun zeggingskracht.

Opstootje

Eenmaal buiten loop ik tegen een opstopping aan. Passanten hebben zich verzameld rond een danseres met donkere oogmake-up in een vleeskleurig bodysuit, bezaait met botjes. Ze danst op de muziek die nog steeds uit de steeg komt. Als de show voorbij is doen de hoertjes aan de overkant in hun neonkleurige bikini’s het gordijn weer dicht.

 

Tags: , , , , , , , ,
Posted in Kunst, Reportage | No Comments »

« Older Entries |

Volg ons

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag tweewekelijks de tofste culturele uitgaanstips.