Dansbare tweede editie Amsterdam Live On Stage

juli 28th, 2014

Na het succes van vorig jaar vond afgelopen zondag de tweede editie plaats van Amsterdam Live On Stage. Ditmaal niet in het Amsterdamse Bos, maar op Sportpark Riekerhaven. Energieke live elektromuziek stond centraal tijdens dit dancefestival, hoewel er ook een aantal bands te vinden waren. Het programma bestond uit een aantal grote internationale namen als Kygo, Pretty Lights en Goldfish, maar ook nationale artiesten als Go Back To The Zoo, Chef’Special,  en Jett Rebel. 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Fotoreportage, Muziek | No Comments »

Milder dan alleen weet als geheel nauwelijks te boeien

juli 28th, 2014

Op haar 24e verhuisde auteur Yiyun Li van Beijing naar de Verenigde Staten om verder te studeren aan een Amerikaanse universiteit. Ook de personages uit haar laatste roman Milder dan alleen groeien op in Beijing. Later in hun leven worden zij nog achtervolgd door een gebeurtenis uit hun jeugd in die stad. En hoewel deze mysterieuze en pijnlijke gebeurtenis op goede wijze wordt onthuld, kan de roman als geheel maar moeilijk de aandacht vasthouden.

Sprong in tijd en plaats

Milder dan alleen vertelt het verhaal van Boyang, Moran en het weesmeisje Ruyu die bij elkaar op de middelbare school zitten in Beijing. Omdat zij ook in dezelfde wijk wonen, brengen zij veel tijd met elkaar door. De mysterieuze vergiftiging van Shaoai, een ouder meisje uit de buurt, en de mogelijke betrokkenheid van de kinderen hierbij zet de vriendschap van de drie kinderen echter onder druk.

Na een beperkt leven door zwaar hersenletsel overlijdt Shaoai twintig jaar nadat zij vergiftigd werd. Van de drie oude vrienden woont alleen Boyang nog in Beijing. Moran en Ruyu zijn inmiddels verhuisd naar Amerika. De roman wisselt vervolgens tussen de perspectieven van deze drie jeugdvrienden. Bovendien wordt zowel het heden van de drie beschreven, als de periode rond de vergiftiging twintig jaar eerder.

Saaie passages

Hoewel de beschrijving van hun kinderjaren in Beijing tegenover die van hun eenzame bestaan in het heden een interessant contrast oplevert, schuilt in die perspectief- en tijdwisseling ook het grootste bezwaar. Er ontstaan namelijk zes verschillende vertelsituaties, en dat is te veel. Het verleden van de drie maakt nieuwsgierig (wie vergiftigde Shaoai toch?), hun heden echter een stuk minder. Door de wisseling van perspectief wordt de betrokkenheid bij de verschillende vertellers namelijk nauwelijks opgebouwd. Dit maakt dat de vertellingen van het heden niet echt kunnen boeien, wat nogal wat saaie passages oplevert.

Goedmakertje

Als een roman waarin de personages in het heden geconfronteerd worden met een gebeurtenis uit het verleden is Milder dan alleen zeker niet origineel. Wel wordt het mysterie rond de vergiftiging van Shaoai op mooie en subtiele wijze onthuld. De zaak wordt opgehelderd, maar blijft tegelijkertijd enigszins mysterieus.
Een bescheiden goedmakertje.

Tags: , , , , , , ,
Posted in Literatuur, Recensie | No Comments »

Spektakel X is Circus Treurdier als vanouds met humor, absurdisme en geweldige muziek

juli 28th, 2014

Twee huizen in een rustig dorpje waar nooit iets gebeurt. Totdat er ineens een journalist opduikt. Doordat relatief kleine situaties plotseling worden uitvergroot door de media, is het dorpje ineens bekend en berucht. Spektakel X gaat met geweldige muzikale begeleiding en een ironisch en absurd gevoel voor humor in op de sensatiezucht en grootheidswaanzin waaraan onze wereld lijdt.

De rustige straat, met enkel twee huizen, ontspoort door de sensatiezucht van deze tijd en de rol die de media daarin speelt. Spektakel X is een wrange komedie over de neiging van mensen om belangrijk te zijn. Bella verzint dat ze zwanger is, haar papa gaat op pedofielen jagen en de buurman schrijft een boek over zijn onterechte beschuldiging als pedofiel, terwijl zijn vrouw vage en bloederige artistieke kunstwerken maakt.

Kinderlijke pracht

Zoals Circus Treurdier eigen is, vertelt ze haar boodschap door middel van een grote dosis humor en ironie. Een sterke combinatie. Scènes waar je hard om moet lachen, maar achteraf toch even over na moet denken. Thomas Spijkerman ziet als Buul de eenhoorn de kinderlijke pracht van de wereld nog in, maar wordt gedood door de mens die alleen het verderf nog voor ogen heeft.

Mooi en komisch

De muziek onder leiding van Frank van Kasteren zit fantastisch in elkaar. De prachtige meerstemmige nummers zijn komisch en mooi tegelijk. De samenzang ontroert, maar de hoge tonen van Thomas Spijkerman zijn vaak lachwekkend. De zelfgemaakte popnummers met vattende teksten maken de voorstelling helemaal af. Circus Treurdier laat in de voorstelling theater hand in hand gaan met muziek.

Spektakel X brengt de actuele boodschap goed over en zorgt voor een vermakelijke avond met absurde momenten, lachbuien en radicaal, soms choquerend, entertainment.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Posted in Recensie, Theater | No Comments »

Win kaarten voor De Odyssee!

juli 27th, 2014

Beleef deze zomer van 13 t/m 24 augustus in Amsterdam Westergasfabriek de voorstelling De Odyssee. Het is voor het eerst dat het eeuwenoude reisverhaal van de Odyssee als dansvoorstelling met live muziek ten tonele wordt gebracht. Choreografe Lonneke van Leth beschrijft de mythe van de Griekse held Odysseus die na de Trojaanse oorlog tien jaar lang moet rondzwerven. De verschillende verhaallijnen worden door middel van dans, beeld en muziek verteld. De nieuwe composities, gemaakt door componist Maxim Shalygin, uitgevoerd door Asko|Schönberg, Leden van Rosa ensemble, Koninklijk Conservatorium, Codarts Rotterdam. Bekijk de trailer! Tickets en meer info op www.deodyssee.nu 

In samenwerking met Lonnkeke van Leth producties geeft CultuurBewust.nl twee kaarten weg voor de voorstelling op een datum naar keuze. Kans maken? Beantwoord voor 11 augustus 2014 onderstaande prijsvraag!

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Highlight, Prijsvraag website | No Comments »

The Homesman is een vernieuwende western maar mist balans

juli 27th, 2014

Tommy Lee Jones regisseert The Homesman en speelt tevens een grote rol in de film gebaseerd op de gelijknamige roman van Glendon Swarthout. In deze western vervoeren een man en vrouw drie krankzinnige vrouwen over de prairies van de Verenigde Staten. De vormgeving en aankleding is erg overtuigend, net als het acteerwerk. De boodschap van de film is echter minder evenwichtig.

Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) is een harde vrouw die, tegen de gebruiken in, geen man in haar leven heeft. Ze geeft haar zoektocht naar een levenspartner op wanneer er iets anders op haar pad komt. Drie geestelijk verwarde vrouwen uit haar omgeving moeten naar een, voor hun, veiligere plek gebracht worden. Marry Bee neemt de verantwoordelijkheid op zich om deze taak te vervullen en krijgt hierbij hulp van George Briggs (Tommy Lee Jones).

Ongebalanceerde western

Jones’s regiedebuut The Three Burials (2005) had ook western invloeden, maar met The Homesman probeert hij duidelijk een nieuwe invalshoek. Het is alleen niet helemaal duidelijk welke invalshoek dat precies is en wat voor boodschap hij uit wil dragen. Af en toe lijkt het alsof hij met Mary Bee als onafhankelijke vrouw een feministisch standpunt inneemt, maar later ontkracht hij dat weer door de mannen in de klassieke genderrol van macho te plaatsen. Zo wisselt ook constant de toon van de film tussen serieus, gewelddadig en humoristisch, maar The Homesman kent te weinig balans om deze losse elementen tot een geheel te smeden.

Grote acteurs

Het acteerwerk overtuigt meer. Jones en Swank zetten zeer goede personages neer en creëren daarnaast een intrigerende en overtuigende chemie tussen Mary Bee en George. De bijrollen worden door grote namen zoals Meryl Streep gespeeld, door deze sterke acteurs staat de film als een huis. Ook de vormgeving is een groot pluspunt; de prairies, kledingdracht en houten karren neigen naar cliché, maar zetten door hun authentieke, grauwe uitstraling precies de juiste historische toon.

Jones probeert met The Homesman een vernieuwende western neer te zetten, maar weet niet helemaal te overtuigen door het gebrek aan een verbindende of overkoepelende factor. De film kent sterke scènes, maar na afloop is niet duidelijk welke nu belangrijk waren en welke niet.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Film, Recensie | No Comments »

Gelijkheid brengt clichématige revoluties terug naar achterkamerpolitiek

juli 26th, 2014

Mantel, vooral bekend van haar roman Wolf Hall, waagt zich met de epische serie Een Veiliger Oord aan het herontdekken en beschrijven van de Franse Revolutie. In het Nederlands wordt dit epos in drie delen uitgegeven, waarvan Gelijkheid, na het eerder gerecenseerde Vrijheid, het tweede deel is. Gelijkheid beschrijft de periode tussen de val van de Bastille en de daadwerkelijke oprichting van de Franse Republiek. Ook in dit deel zien we de gebeurtenissen door de ogen van Desmoulins, Danton en Robespierre: jonge intellectuelen in Parijs die bekend zouden worden als de grondleggers van de nieuwe staatsvorm.

Van eensgezindheid naar verdeeldheid

In Vrijheid staat een groeiende roep naar revolutie en het afzetten tegen Louis XVI centraal. In Gelijkheid ontstaat echter verdeeldheid onder het volk . Patriotten en royalisten wedijveren met elkaar om de machtsposities, maar ook binnen deze bewegingen heersen meningsverschillen en strijd. Waar het eerste deel clichématig eindigde, zien we in dit deel weer verschuivingen in de machtsverhoudingen. Deze vinden voornamelijk plaats in de achterkamers. Hierdoor zit het boek vol intriges, verhoudingen, gefluister en geroddel. Gelijkheid streeft daardoor zijn voorganger voorbij.

Revolutionaire honger naar meer

Niet alleen de personages in het boek snakken naar actie en verandering. Mantel probeert ook de lezer tijdens het lezen op het puntje van zijn of haar stoel te krijgen, benieuwd naar hoe deze of gene de strijd zal doorkomen (of misschien een heldhaftige dood zal sterven). Waar de patriotten het eerder vooral hadden over vrijheid van het volk, zien we een verandering van gedachten: het  volk moet geen absolute vrijheid hebben. Deze kudde schapen moet juist geleid worden door kundige personen zoals zijzelf. Egocentrische standpunten krijgen de overhand en persoonlijk gewin wordt steeds belangrijker. Niet iedereen strijdt meer voor het welzijn van het land.

Gelijkheid bevat als middelste deel van een epos een hoop actie en verandering: precies wat een tweede deel boeiend zou moeten maken.

Tags: , , , , , , , , , , ,
Posted in Literatuur, Recensie | No Comments »

CultuurBewust Op Reis: Antwerpen

juli 26th, 2014

Ben je van plan een paar dagen naar Antwerpen te gaan? De Belgische stad ademt cultuur: niet alleen de grote winkelstraat pal tegenover het prachtige treinstation is geweldig, maar ook op theater- en filmgebied is er van alles te zien en te beleven. Wij geven tips!

Theater

Van 2 tot 10 augustus vindt in Antwerpen het Queer Arts festival plaats. Op de openingsavond dansen dansers van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen een duet genaamd The bigger the front. Naast dans is er deze zomer ook op toneelgebied een en ander te zien in Antwerpen. Waar Van den vos in augustus nog op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch speelt, landt het stuk in september weer in het Toneelhuis in Antwerpen. Deze muziektheaterproductie is gebaseerd op het werk dat we allemaal bij Nederlands hebben moeten lezen; Van den vos Reynaerde. Zie je liever opera dan muziektheater? Dan zit je goed bij de Vlaamse Opera. Hier speelt vanaf 12 september Elektra van Richard Strauss. Voor meer toneel moet je zijn bij Theater aan de Stroom. Daar kan je eind september genieten van Herman Koch’s thriller Het diner. Heb je Hamlet vs Hamlet gemist in Nederland? Dan kan je hem in september nog zien in de Antwerpse Bourlaschouwburg (kaarten via het Toneelhuis). Deze 19e-eeuwse schouwburg is met haar schitterende klassieke ronde zaal en rode pluche overigens een lust voor het oog.

Film: Restaurant Publique

Regisseuse Antoinette Beumer maakte in 2010 een Nederlandse remake, maar oorspronkelijk is de film Loft (2008) Vlaams. De film vertelt het verhaal van vijf getrouwde mannen die samen een loft delen, om daar hun minnaressen en veroveringen te ontvangen, uiteraard in het grootste geheim. Tot de mannen op een ochtend het lijk van een vrouw aantreffen, in hun loft. Geen van hen weet wie het is en hoe ze hier terecht is gekomen. Als je eerst even die Belgische versie van Loft kijkt, is het extra leuk om die plekken in Antwerpen te herkennen. Zo vindt het etentje plaats in restaurant Publique, in Antwerpen Zuid. Ook bij de Zuiderdokken, en Scheldekaaien tussen de Schelde- en de Wapenstraat zijn verschillende scènes opgenomen.

Film: Antwerpse Ruien

Een andere film die in Antwerpen werd opgenomen is Dossier K (2009), een film van de Vlaamse regisseur Jan Verheyen. De film gaat over de moord op een spilfiguur van de Albanese maffia in Antwerpen, die zorgt voor een clanoorlog. Volgens de wetten van Kanun, een eeuwenoude erecode uit de bergen van Albanië, moet bloed worden gewroken met bloed, en het zal ook niet lang meer duren voor er meer slachtoffers vallen. Bij de opnames van deze loeispannende misdaadthriller gingen de makers zelfs ondergronds: de Antwerpse Ruien (riolen) in. Gelukkig zijn er ook andere plekken te herkennen uit de film, zoals het provinciehuis van Antwerpen en de campus van de Universiteit van Antwerpen.

Ga je naar een andere stad deze zomer? Check onze culturele tips in de CultuurBewust op Reis Special. 

Tags: , , , , , ,
Posted in Film, Lijstje, Theater | No Comments »

« Older Entries |

Volg ons

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag tweewekelijks de tofste culturele uitgaanstips.