Een warm welkom op Welcome To The Village

juli 22nd, 2014

Het muziekfestival Welcome to The Village in natuurgebied de Groene Ster bij Leeuwarden werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Dit jaar trok het driedaagse evenement met maar liefst honderd acts op het programma zesduizend bezoekers. Hoge temperaturen, grote hoeveelheden waterpistolen en nog meer goede muziek zorgden voor de perfecte festivalsfeer.

Bij aankomst op het festivalterrein, komt een gemoedelijke sfeer je tegemoet. Een rustig meertje voor je neus, grote bomen, kleine eettentjes en bouwwerken van pallets geven het weids opgezette festival het karakter van een gezellig dorpje. Bij de vrolijke openingsact van de Gallowstreet Brass Band staan maar veertig mensen voor het podium, maar binnen een uur is het terrein al behoorlijk vol gelopen. Op het allerkleinste podium, geplaatst in een joert, speelt Calgary Woods. Ze maken breekbare folk, die uitstekend past in het volle, warme tentje langs het water. Even verderop staat indieband Rondé nogal onwennig op de planken. Ze draaien nog niet zo lang mee, maar klinken wel behoorlijk professioneel. De strakke drums en het jaren negentig synthesizergeluid brengen het publiek, ondanks de hitte, in beweging.

Te krap

In de joert staat even later I Am Oak op het programma. De tent heeft een capaciteit van zo’n vijfentwintig zitplaatsen, maar de opkomst is toch zeker het vijfvoudige. Dit lijkt een foutje in de programmering. Zanger Thijs Kuijken speelt daarom een aantal hele korte, maar loepzuivere sets met daartussen een publiekswissel. Na twee nummers moet iedereen de tent weer uit om ruimte te maken voor de volgende lading. Jammer dat hij hierdoor de opbouw in zijn show moet laten varen.

Thomas Azier weet veel publiek de tent de Grootegast in te lokken. De zelfingenomen Fries met zijn boybandlook maakt meer show dan muziek. Zijn danspasjes voert hij perfect uit, maar zijn stem kent weinig kracht en de beats zijn in ieder nummer ongeveer hetzelfde. De electrorock die hij speelt is daardoor niet erg spannend. De afsluiter van de eerste dag, Balthazar, zet wel een erg afwisselende set neer. De zang is krachtig en ieder nummer heeft een eigen karakter. De band maakt opgepoetste rock, maar dan wel met schuurmiddel.

Hitte

Op de tweede ochtend zijn de campinggasten met vierendertig graden Celsius op de thermometer hun tenten uitgedreven en al smerend naar het festivalterrein geslenterd. Gelukkig staan er een paar rustige acts op de planning; dansen is ook onmogelijk in deze hitte. Bij het optreden van Herrek heerst een serene sfeer: de muziek kabbelt en de samenzang is vloeiend. De artiesten op podium Ravenswoud staan zich vandaag in het zweet te werken voor een handjevol toeschouwers. Er is op deze weide namelijk geen schaduwplekje te vinden. Gelukkig heeft de organisatie gezorgd voor diverse gratis watertappunten en een groot waterpistolengevecht. Ook wordt er veel gezwommen in het meertje.

De Zweed Daniel Norgren speelt op Welcome to The Village met voltallige band. De bandleden houden zich rustig, maar dit doet geen afbreuk aan het geluid. De bluesrock is rauw en komt recht uit het hart. Een kleine twee uur later staat er een heel andere bluesrockband te spelen. Scarecrow mixt dit genre met Franstalige rap en weet daarmee het publiek los te krijgen. De muziek is strak en de artiesten stralen.

Verrassing

´s Avonds spelen de Vlaamse broertjes van Compact Disc Dummies. Dit duo mag met recht de verrassing van het festival worden genoemd. Ze maken snoeiharde electro en staan overtuigend op de planken. De steengoede melodieën zorgen ervoor dat het publiek volledig los gaat en meedoet. Het enige wat de bezoekers nu nog rest is tot half drie verder dansen op de muziek die de dj’s voor hen draaien.

De zon houdt zich op de laatste dag gelukkig iets meer gedeisd. De eerste act is het Jamaican Jazz Orchestra, welke zorgt voor een heerlijk zomers deuntje. Het Oostenrijkse Russkaja komt met een zeer merkwaardige act die prima zou passen op het Eurovisie Songfestival. De mannen en vrouwen in rood-zwarte pakjes mengen Russische volksmuziek met ska en metal. Het publiek heeft het naar zijn zin en doet alles wat gevraagd wordt. Ook de daaropvolgende artiest Tim Knol wordt goed ontvangen. Hij zet samen met zijn band een sterke set neer met heldere zang en goed gitaarsolo’s van Anne Soldaat.

Het publiek en de zon straalden en het verwachte onweer bleef het hele weekend uit. Desondanks heeft de organisatie met donderende en flitsende acts een prachtige tweede editie van Welcome to The Village weten te creëren.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Muziek, Reportage | No Comments »

GenreBewust: progressieve rock

juli 22nd, 2014

Wat zijn in vredesnaam die genre-aanduidingen bij de albumrecensies? Wat moeten we ons voorstellen bij ‘witch-house’, ‘neo-romantiek’, ‘lo-fi’ of ‘post-rock’? Om deze onduidelijkheden voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen, roept CultuurBewust.nl een nieuw dossier in het leven. Hierin bespreken we de vele muzikale genreaanduidingen die bedoeld zijn om de boel te verduidelijken, maar vaak juist het tegenovergestelde bereiken. Welkom bij GenreBewust, met vandaag een genre met een rijke maar ook stormachtige geschiedenis: progressieve rock.

Ambitie. Complexiteit. Virtuositeit. De sleutelwoorden van de progressieve rock. Dit genre, een uitvloeisel van de muzikale experimentatiedrift van de psychedelische sixties, had één doel: rockmuziek op een hoger plan brengen. Simpele popdeuntjes met een vers-refrein-brugstructuur waren passé. Het was tijd om de grootsheid en complexiteit van klassieke muziek en de creativiteit en virtuositeit van jazz te omarmen. Pas dan kon rockmuziek écht erkend worden als serieuze kunstvorm.

De vroege seventies: de hoogtijdagen

De progrockhype begon in laat 1969, met het (op CultuurBewust.nl al eens gerecenseerde) debuut van het Britse King Crimson: In the Court of the Crimson King. Dit indertijd ongekend geraffineerd en imponerend album had een inspirerende werking. Opeens was de helft van de rockwereld bizarre akkoorden en maatsoorten aan het leren, en quasipoëtische, gemiddeld tien minuten lange rocksuites aan het schrijven.

In de daaropvolgende jaren was progressieve rock helemaal en vogue. Bands als Yes sponnen spannende muzikale panorama’s: nummers als ‘Roundabout’ en ‘And You and I’ veroverden zowel publiek als critici. Het flitsende instrumentale werk van meestermuzikanten als ELP-toetsenist Keith Emerson (luister naar zijn vuurwerkvingers op ‘Tarkus’) voegde toe aan de aantrekkingskracht. Jethro Tull maakte zelfs internationale hits van twee albums die ieder maar één track telden. (Namelijk Thick as a Brick – absurd vermakelijk; en A Passion Play – nogal druilerig.)

De progrock-apocalyps

Helaas gaat het zelden lang goed in het leven. In de tweede helft van de seventies kwam progrock dan ook in de sores. ‘Prog’ was te complex en zelfingenomen geworden: lang was veranderd in langdradig, en ingewikkeld in ronduit elitair. Punkrockers als de Sex Pistols zetten zich agressief af tegen de stoffige oude proggers. Dit leidde ertoe dat progrock dodelijk oncool werd en jarenlang nagenoeg van het toneel verdween.

De jaren negentig: de herrijzing

In de jaren negentig was de antihype echter overgewaaid. Avonturiers als Porcupine Tree en Spock’s Beard begonnen weer uitgesponnen nummers te produceren, zoals ‘The Sky Moves Sideways’ en ‘The Light’. Zo werden de botten van de progrockdinosaurus ontaard. Via een stevige injectie metal en singer-songwriterachtige introspectie en (melo)drama werd het genre vervolgens klaargestoomd voor de moderne tijd. Sindsdien is prog weer springlevend, al lijkt het ‘progressieve’ er enigszins vanaf te zijn: de aparte songstructuren, imponerende klanken en jazzy improvisatie zijn niet wezenlijk anders dan in de seventies.

Niet gebruikersvriendelijk, wel spannend

Oplettende lezertjes zullen zich ondertussen realiseren dat progrock vaak niet erg gebruikersvriendelijk is. De lange, complexe nummers en soms onbegrijpelijke songteksten kunnen afschrikwekkend werken en het geduld op de proef stellen. Bovendien hebben niet alle proggers de instrumentale virtuositeit en songwriting-expertise om hun ambities te rechtvaardigen. Toch is de meeslependheid en mate van detail van een goeie progrockplaat de moeite waard. Muzikale spanning en verwondering ten top.

Luistertips

Klassieke progrock
•    King Crimson – In the Court of the Crimson King (1969)
•    Van der Graaf Generator – H to He, Who am the Only One (1970)
•    Genesis – Selling England by the Pound (1973)

Moderne progrock
•    Dream Theater – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)
•    The Mars Volta – Frances the Mute (2005)
•    Porcupine Tree – The Incident (2009)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Beschouwing, Muziek | No Comments »

Alles is liefde op derde editie van Milkshake Festival

juli 22nd, 2014

Voor het derde jaar werd op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam het Milkshake Festival georganiseerd. Een dance-festival waarbij culturele diversiteit samenkomt in een feest waarbij de insteek is dat huidskleur, status, entertainment en uiterlijke verschijning los staat van seksualiteit. ‘For All Who Love’ is ook het motto van het festival dat deze zondag overspoeld werd door seksuele wezens in alle kleuren van de regenboog.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Fotoreportage, Muziek | No Comments »

Win kaarten voor Orlando Festival!

juli 22nd, 2014

Het avondconcertprogramma van het Orlando Festival brengt dit jaar van 6 t/m 17 augustus kamermuziek tot in alle hoeken van Zuid-Limburg. Naast een aantal concerten op festivallocatie Rolduc en in Theater Heerlen gaan er dit jaar ook concerten plaatsvinden in het Openluchttheater van Valkenburg, in de St. Janskerk Maastricht, de Sint-Pieterskerk Maasmechelen (België), de Kloosterbibliotheek van Wittem, in het Cultureel Centrum Eijsden, en in de Ballsaal im Alten Kurhaus in Aken (Duitsland). Je kunt ook een overnachting boeken op het festival. > Meer info

In samenwerking met het Orlando Festival geeft CultuurBewust.nl 3×2 kaarten weg voor een avondconcert naar keuze. Kans maken? Beantwoord dan voor 6 augustus 2014 in dit formulier de volgende prijsvraag: Door wie is het Orlando Festival opgericht?

Posted in Muziek, Prijsvraag | No Comments »

De clichématige serie Rechercheur Ria is best charmant

juli 21st, 2014

Na Dokter Tinus en Danni Lowinski  was het begin dit jaar aan Rechercheur Ria om de SBS6-kijker op woensdagavond te behagen met een televisieserie van Nederlandse bodem. De charmante acteurs en optimistische sfeer van deze komische politieserie winnen het net van de clichématige personages en soms wel erg flauwe grappen in het eerste seizoen.

Gebaseerd op de Spaanse serie Los misterios de Laura, staat in Rechercheur Ria de alleenstaande moeder Ria (Ellen Pieters) centraal. Met een uitbundige tweeling en een chaotische baan als rechercheur probeert deze soms wat onhandige dame zich staande te houden. Hoewel collega Martin (Manuel Broekman) trouw aan haar zijde staat, is Ria’s werk niet altijd even gemakkelijk. Collega Lydia (Birgit Schuurman) kan haar niet uitstaan en ex-man Jaap (Victor Löw) is chef op het bureau. Toch weet de vrolijke rechercheur elke moordzaak tot een goed einde te brengen.

Charmante uitstraling

Het personage van Ria karakteriseert zich als een ietwat stuntelige vrouw van middelbare leeftijd die van koken en eten houdt. Een vrouw die overal waar ze komt een muffin, taartje of koekje in haar mond stopt en zich in een gesprek met een verdachte gemakkelijk laat afleiden door een opmerking over glas ontkalker of een homeopathisch slaapmiddel.  Flauw en cliché, maar Ellen Pieters komt er mee weg. De actrice die we kennen van Het Klokhuis en Zeg ‘ns Aaa heeft zo’n charmante en positieve uitstraling dat het een plezier is om naar haar te kijken. Manuel Broekman doet het ook leuk als Ria’s partner in crime Martin die zich presenteert als sympathieke rokkenjager –wat een verademing na de etterige corpsbal die Broekman speelde in Feuten. Ook Birgit Schuurman en Victor Löw verstaan hun rol als pinnige collega en goedzakkerige, maar vreemdgaande ex van Ria.

Veel soapies

Met Costa!  en Verliefd op Ibiza regisseur Johan Nijenhuis als producent van de serie is het niet gek dat er nogal wat bekende (ex)soapies de revue passeren. Denk aan Sanne Vogel, Yolanthe Sneijder-Cabeau, Tamara Brinkman, Mark van Eeuwen en meer.  Deze gastoptredens zijn -behalve Sanne Vogel als irritante verdachte die het er veel te dik boven op legt- vaak gevat, geinig en zelfs goed geacteerd.

Samen met het innemende spel van de hoofd cast vergeef je Rechercheur Ria pijnlijk flauwe grapjes als Ria die ‘per ongeluk’ een losse flodder in Martin’s bil schiet. En daarbij: een beetje onderbroekenlol moet toch kunnen zo in de zomer.

Tags: , , , , , , , , ,
Posted in Film, Recensie | No Comments »

CultuurBewust Op Reis: Praag

juli 21st, 2014

Praag is één van de oudste steden van Europa, en dat is heel goed te zien aan de prachtige gebouwen en romantische straatjes. Er is genoeg te doen, en daarom selecteert CultuurBewust.nl dé hotspots op het gebied van film, theater en kunst in deze Tsjechische hoofdstad. 

Film: Segway Movie Tour

Praag diende als decor voor films als Amadeus (1984), The Unbearable Lightness of Being (1988) en Mission Impossible (1996). Als filmlocatie doet de stad het zo goed dat zelfs The Bourne Identity (2002) er is opgenomen, terwijl de film zich afspeelt in Zürich (geen wonder dat Bourne de weg kwijt is). Met de Segway Movie Tour rol je in rap tempo langs deze en nog veel meer filmlocaties terwijl op een monitor de betreffende fragmenten te zien zijn. Een ritje door de (film)geschiedenis van Praag.

Film: Filmhuizen en bioscopen

Film kijken kun je ook thuis op de bank doen, maar waarom zou je, als het ook kan in Kinokavárna Jalta, de laatste koffiehuis-bioscoop in Praag? Vroeger stond de stad er bol van, zoals de naam al doet vermoeden kun je hier onder het genot van een kopje koffie van een film genieten. Lucerna Palace mag er ook wezen, in dit monumentale gebouw bevinden zich een restaurant, concertzaal, muziekbar en bioscoop, allemaal even imposant. Mocht authenticiteit of bombast echter niet zo jouw ding zijn, ga dan naar Bio Oko. Dit kunst filmhuis heeft een bioscoopzaal met allerlei verschillende soorten stoelen: zitzakken, strandstoelen en zelfs een auto.

Film: Karel Zeman Museum

Denk voor een museumbezoek eens aan het Karel Zeman Museum. Karel Zeman (1919-1989) was een Tsjechische filmmaker, vooral beroemd voor zijn bijzondere special effects. In het museum kun je je eigen scènes opnemen en effecten toevoegen. Zoals de website zelf al aangeeft: hier mag je gerust foto’s en filmopnames maken!

Theater: Don Giovanni 

In 1787 ging Mozart’s opera Don Giovanni in premiere in het huidige Estates Theater in Praag. Nog altijd wordt de opera hier uitgevoerd, en wel in een zo authentiek mogelijke vorm met ouderwetse kostuums en doekendecor. Misschien nog wel leuker is de versie van het Nationale Marionettentheater. Op 7, 14, 21 en 28 augustus speelt het Marinettentheater bovendien Mozart’s Die Zauberflöte – een toegankelijkere opera is er niet. Liever een toneelstuk? Bezoek dan een van de stukken in het Svandovo theatre met Engelse ondertiteling.

Theater: Black Light

Typisch Praags is black light theater. Hierbij spelen de acteurs tegen een zwarte achtergrond. Met fluorescerende objecten, projecties en kostuums creëren ze zo optische illusies, gepaard met dans en mime. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Black Light Theatre Image, waar wel zes verschillende voorstellingen te zien zijn gedurende de zomer. Of kies voor Black Light Theatre Metro, waar de geheimen van de voorstelling na afloop onthuld worden in een interactieve workshop.

Theater: Legends of Magic Praque

Even bijzonder zijn laterna magika-voorstellingen, waarbij multimedia en mime worden gecombineerd. Bezoek bijvoorbeeld eind augustus Legends of Magic Prague waarin een veelvoud aan Praagse mythen en legendes voorbij komt.

Theater: Wereldkampioenschap jojoën

Zin in iets compleet anders? Van 7 t/m 9 augustus vindt in het Archa theater het wereldkampioenschap jojoën plaats.

Kunst: expositie Andy Warhol

Grenzend aan het grote plein Staroměstské náměstí zit de expositie van pop-art kunstenaar Andy Warhol. Hier hangen onder meer de beroemde Marilyn Monroe-zeefdrukken.

Kunst: Karelsbrug

Deze beroemde brug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana en is dé toeristenplek van Praag. De 500 meter lange brug zou zelfs het mooiste gotische bouwwerk ter wereld zijn.

Literatuur: Franz Kafka

Franz Kafka werd in 1883 in de Joodse buurt van Praag geboren, op de hoek van de straten Kaprova en Maiselova. Als je door deze buurt loopt, loop je in de voetsporen van Kafka. Om de levenswandeling van de auteur te vervolgen, kun je zijn graf op de Nieuwe Joodse Begraafplaats bezoeken. Als je dan ook iets inhoudelijks over hem wilt leren, kan dat in het Franz Kafka Museum, dat vlakbij het Praagse Kasteel ligt – waar hij overigens ook een tijdje in heeft gewoond!

Literatuur: Milan Kundera

Praag diende als decor voor de film The Unbearable Lightness of Being (1988), maar daaraan vooraf ging natuurlijk de gelijknamige roman van de Tsjechische schrijver Milan Kundera. Kundera bracht een groot deel van zijn volwassen leven door in Praag. De communistische Sovjet-Unie viel Praag in 1968 binnen, wat tot gevolg had dat de auteurs hun ‘liberale’ boeken daar niet langer mochten publiceren. Een van deze auteurs was Milan Kundera, die in 1975 naar Frankrijk verhuisde. In 1984 werd zijn roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan gepubliceerd, waarin de intellectuele en artistieke wereld van Praag worden geschetst ten tijde van dit communistische regime. Als je het nog niet gelezen hebt, zeker doen! Als je meer wilt weten over het communistische tijdperk in Tsjecho-Slowakije en de invloed op onder andere de literatuur kun je het Museum of Communism bezoeken.

Tags: , , , ,
Posted in Film, Kunst, Lijstje, Literatuur, Theater | No Comments »

Veel soul- en wereldmuziek op laatste dag North Sea Jazz 2014

juli 21st, 2014

De derde en laatste dag van het North Sea Jazz 2014 gaf veel ruimte aan soul en wereldmuziek. Er werd veel gedanst en het publiek genoot van artiesten als Sharon Jones & The Dap-Kings, Charles Bradley, Oscar D’Leon, Fatoumata Diawara, Benjamin Herman en Nile Rodgers & Chic. CultuurBewust.nl was erbij om de laatste dag in beeld te vangen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Fotoreportage, Muziek | No Comments »

« Older Entries |

Volg ons

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag tweewekelijks de tofste culturele uitgaanstips.